Wat kost wonen bij ons?

Wonen bij ons is betaalbaar voor mensen met een gemiddeld (pensioen)inkomen. Onze prijs is lager dan die van vrijwel alle andere particuliere zorgaanbieders. En, afhankelijk van uw inkomen en het type appartement, niet altijd veel hoger dan wonen in een verpleeghuis.

Wij bieden drie prijsklassen appartementen. Hebt u een gemiddeld (pensioen)inkomen* en huurt u een appartement in onze voordeligste klasse A? Dan betaalt u voor wonen in een Gastenhuis slechts €300 meer per maand dan voor wonen in een regulier verpleeghuis. Dit komt vooral doordat u bij ons een lagere wettelijke eigen bijdrage betaalt. Hebt u alleen een AOW en geen pensioen, of weinig pensioen? Dan profiteert u minder van dit voordeel en is het verpleeghuis duidelijk goedkoper. Verderop ziet u een rekenvoorbeeld.

Zorgkosten

Hebt u recht op 24-uurszorg oftewel een Wlz-indicatie met zorgprofiel 4, 5 of 7? Dan krijgt u onze zorgkosten vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). U betaalt ons dan niets voor de zorg die wij u bieden in Het Gastenhuis. U bent alleen het lage tarief ‘wettelijke eigen bijdrage’ verschuldigd aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Hoeveel dit bedraagt leest u verderop. Een Wlz-indicatie wordt afgegeven door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Vanaf 1 januari 2022 verloopt de financiering van uw zorgkosten bij Het Gastenhuis via het zogenaamde Volledig Pakket Thuis (vpt).

Woonkosten

De kosten voor het wonen (appartementhuur en services) betaalt u maandelijks aan Het Gastenhuis. In dit maandbedrag zijn vrijwel alle kosten van uw levensonderhoud inbegrepen, voor zover niet vergoed vanuit het vpt. Onderaan deze pagina vindt u een opsomming. U ontvangt uiteraard een gespecificeerde offerte van ons. De minimale en maximale woonkosten bedragen bij vpt-financiering:

 • €1.438 tot €2.264 per persoon per maand, afhankelijk van de prijsklasse van uw appartement (tarieven 2022, btw-vrij).

Hoe regel ik vpt-vergoeding?

Hebt u nog geen vpt-vergoeding aangevraagd? Of hebt u nog geen Wlz-indicatie? Het handigste is dan om contact op te nemen met het Gastenhuis van uw voorkeur. Het echtpaar of koppel dat de vestiging leidt, helpt u graag verder. U kunt zich ook direct aanmelden via het aanmeldformulier. U hoeft daar slechts enkele velden in te vullen. Wij nemen dan contact met u op. Als er een wachtlijst is, kunnen wij u daarin opnemen, of u doorverwijzen.

Hoeveel eigen bijdrage moet ik maandelijks betalen?

De zogenaamde eigen bijdrage is een maandelijks bedrag dat u wettelijk verschuldigd bent aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK) als u 24-uurs zorg krijgt. Zoals gezegd bent u als Gastenhuis-bewoner slechts het lage tarief eigen bijdrage verschuldigd, en is dit bedrag inkomensafhankelijk. Hier vindt u een rekenhulp om te berekenen hoeveel u zou moeten betalen. Let op:

 • Kies bij de eerste vraag ‘Hulp of zorg thuis’
 • Kies bij de tweede vraag ‘Volledig pakket thuis’.
 • Bij de vierde vraag kunt u volstaan met een ruwe schatting van uw ‘grondslag sparen en beleggen’: dit bedrag telt niet zwaar mee in de berekening. (De grondslag sparen en beleggen is uw vermogen verminderd met het heffingsvrij vermogen. In 2022 bedraagt het heffingsvrij vermogen €50.650 voor een alleenstaande 65-plusser en €101.300 met fiscale partner.

Vpt-vergoeding – rekenvoorbeeld (tarieven 2022)

Trees de Vries, 75 jaar en alleenstaand, heeft een gemiddeld inkomen en vermogen*. Haar bruto-inkomen is €25.000 per jaar (AOW en pensioen samen) en haar grondslag sparen en beleggen bedraagt €86.000. Onderstaand ziet u wat wonen in ons middenklasse appartement type B (35 m2) haar per maand zou kosten vergeleken met een regulier verpleeghuis:

Vergelijking kosten Gastenhuis met regulier verpleeghuis bij gemiddeld (pensioen)inkomen
Zorg, vergoed via zorgkantoor (vpt), per maand
Wettelijke eigen bijdrage CAK, per maand
Woonlasten, per maand
– Huur appartement type B (middelste prijsklasse)
– Services (verwarming/elektra/water, onderhoud van alle ruimtes en tuinen, professionele koks en gastheerschap, schoonmaak, wassen/strijken, tv/telefoon/kabel/wifi, gemeentebelastingen, etc.)
Totaal:
Het Gastenhuis
€ 0
€ 206

€ 1.057
€ 780
€ 2.043
Regulier verpleeghuis
€ 0
€ 1.248

-
€ 100 **
€ 1.348
Vergelijking kosten Gastenhuis met regulier verpleeghuis bij gemiddeld (pensioen)inkomen
Het Gastenhuis
Regulier
Zorg, vergoed via zorgkantoor (vpt), per maand
€ 0
€ 0
Wettelijke eigen bijdrage CAK, per maand
€ 206
€ 1.248
Woonlasten, per maand
– Huur appartement type B (middelste prijsklasse)
€ 1057
-
– Services (verwarming/elektra/water, onderhoud van alle ruimtes en tuinen, professionele koks en gastheerschap, schoonmaak, wassen/strijken, tv/telefoon/kabel/wifi, gemeentebelastingen, etc.)
€ 780
€ 100 **
Totaal
€ 2.043
€ 1.348

Wettelijke eigen bijdrage Wlz, tarieven 2021

Bron: Het CAK

Vergelijking hoogte eigen bijdrage per maand
Tariefgroep eigen bijdrage Wlz, 2021
Eigen bijdrage per maand (inkomensafhankelijk)
Het Gastenhuis
Lage tariefgroep
€ 171 – € 900 p. maand
Regulier verpleeghuis
Hoge tariefgroep
€ 171 – € 2.469**** p. maand
Vergelijking hoogte eigen bijdrage per maand
Het Gastenhuis
Regulier
Tariefgroep eigen bijdrage Wlz, 2019
Lage tariefgroep
Hoge tariefgroep
Eigen bijdrage per maand (inkomensafhankelijk) bij vpt
€ 171 – € 900 p. maand
€ 171 – € 2.469**** p. maand

Kosten woonbijdrage en services bij vpt

Zoals gezegd betaalt u bij het vpt voor de huur van uw appartement, inclusief alle services tussen €1.438 tot €2.264 per persoon per maand, afhankelijk van de prijsklasse van uw appartement (tarieven 2022, btw-vrij). Uiteraard specificeren wij deze kosten voor u in onze offerte. In dit bedrag zijn vrijwel al uw kosten van levensonderhoud inbegrepen, zover niet vergoed vanuit het vpt:

 • Huur van uw appartement (onze eenpersoonsappartementen zijn ca. 35m² groot, onze tweepersoons appartementen ca. 50m²);
 • Alle appartementen zijn voorzien van een eikenhouten vloer en een luxe badkamer en pantry (aanrecht, kraan en spoelbak en ruimte voor een koelkast etc.);
 • De hogere prijsklasse appartementen liggen meestal op de begane grond met vaak een tuintje. De goedkopere prijsklasse appartementen liggen meestal op de eerste en bij een paar Gastenhuizen op de tweede verdieping. Uiteraard is er een lift.
 • Onbeperkt en gevarieerd aanbod van eten en drinken. Naast een vers en gezond aanbod van producten bij het ontbijt, lunch en diner kunt u gebruik maken van luxe versnaperingen (o.a. hartige hapjes, goede wijn). Er is altijd een vorm van gastheerschap aanwezig en maaltijden worden vers, in afstemming met de bewoners en door onze professionele koks op locatie bereid.
 • Verzorging van alle persoonlijke was (onder en bovenkleding) en het strijken van de bovenkleding. Beschikbaar stellen van handdoeken en washandjes
 • Verwarming, elektra, water, wifi, kabel, vaste telefoon en tv-aansluiting en tv-abonnement op uw appartement en in de gemeenschappelijk ruimtes;
 • Gemeentebelastingen (afval-, waterzuivering- en rioolheffing).
 • Coördinatie en onderhoud van het gebouw en de gemeenschappelijke ruimtes en tuin, inclusief glasbewassing, installatie-onderhoud, lift, brandmeldcentrale, verwarmingsinstallatie, legionellabeheer, etc.

Welke ‘woonkosten’ vergoed het vpt?

Naast zorgkosten vergoed het vpt ook een vast bedrag per bewoner voor eten en drinken en voor het wassen en strijken van handdoeken, washandjes en keukentextiel. De vergoeding voor eten en drinken is voor basale maaltijden zoals die in een traditioneel verpleeghuis worden geserveerd. Dit bedrag is te laag voor de hoge kwaliteit eten en drinken die wij bieden, en de bereiding daarvan door professionele koks. Daarom rekenen wij u hiervoor een klein bedrag onder de noemer Services.

Welke kosten komen voor uw eigen rekening?

 • Kapper en pedicure;
 • Desgewenst stomerijdienst;
 • Uitjes (u betaalt alleen voor de werkelijk gemaakte kosten, zoals toegangskaartjes of een ingehuurde chauffeur);
 • Een bijdrage als uw bezoek gezellig mee-eet;
 • Toiletartikelen;
 • Uw ziektekostenverzekering, en eventueel een WA en/of inboedelverzekering.

* Gemiddeld netto (pensioen)inkomen (AOW en pensioen samen) van een 65-plusser is €29.000 per jaar en van een 75-plusser €25.000 per jaar. Hun gemiddelde grondslag sparen en beleggen €86.000. Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 2019. Recentere cijfers zijn nog niet beschikbaar bij het CBS, maar liggen waarschijnlijk hoger.

** Indicatief bedrag voor aansluitingen en abonnementen voor wifi, een vaste telefoonlijn en televisie in het appartement. Bij Het Gastenhuis is dit inbegrepen.

*** Indicatief bedrag voor het wassen en strijken van kleding. Bij Het Gastenhuis is dit inbegrepen.

**** De eerste vier maanden dat u in een verpleeghuis woont geldt een maximale eigen bijdrage van € 900. Daarna geldt het tarief genoemd in de tabel.

Wat anderen over ons zeggen

Ik voel me hier weer betrokken bij alles.

Bewoonster Gastenhuis Dordrecht

Ik ben weleens verdwaald. Nu neem ik altijd de spotter* mee als ik ga wandelen. Binnen zitten is niks voor mij.

Bewoonster Gastenhuis Vleuten

Ik ben zeer tevreden over het Gastenhuis Leusden. Er heerst een hele goede sfeer. Personeel is erg betrokken en lief voor mijn moeder. Regelmatig worden er leuke dingen georganiseerd waar de bewoners wel of niet aan kunnen meedoen. Er wordt alles aan gedaan om een huiselijke sfeer te creëren voor de bewoners. En een heel lief zorgechtpaar

Familie van bewoonster Gastenhuis Leusden

Het is een geschenk uit de hemel. Wij vinden dat moeder nog te goed is voor het verpleeghuis en de formule van Het Gastenhuis past haar perfect. Ze kan meedoen aan groepsactiviteiten, maar zich ook terugtrekken op haar kamer. Ook het kleinschalige en persoonlijke spreekt ons aan.

Dochter van bewoonster Gastenhuis Goes

Het gaat hier om een duurzaam woonzorgconcept op een prachtige plek met een geweldig team. De bewoners worden met respect behandeld en met alle zorg en toewijding omringd. Er is volop aandacht voor ieder als individu. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de familie eromheen. Er heerst een fijne, gezellige en huiselijke sfeer en er wordt veel voor de bewoners georganiseerd. Het zorgechtpaar is betrokken en deskundig. Het voelt bijna als familie.

Familie van bewoner Gastenhuis Oosterbeek

De verzorging is hier bijna een-op-een. Maar als ze ’s ochtends komen vragen of mijn vrouw en ik hulp nodig hebben, dan zeggen we: nee hoor!

Bewoner Gastenhuis Teteringen

Als huisarts werk je voornamelijk op basis van anamnese. Mensen moeten je vertellen wat er aan de hand is. Maar mensen met dementie kunnen dat vaak niet meer. Of ze hebben zelf niet door dat er iets niet in orde is. Je moet het echt hebben van wat de zorg je vertelt, en dat is hier super. Zowel de expertise als de continuïteit. Wat dat betreft kom ik hier in een gespreid bedje.

Vaste huisarts Gastenhuis Dordrecht

Eigenlijk is pa gewoon verhuisd. Maar dan naar een plek die beter past bij zijn mogelijkheden. Het is fijn om te weten dat de zorg hier ongemerkt met hem mee kan groeien.

Zoon van bewoner Gastenhuis Leusden

Dit kleinschalige wooninitiatief ervaar ik als zeer prettig. Het personeel is fantastisch. Ze houden mijn moeder supergoed in de gaten, voelen goed aan wat de beste manier is om met haar vorm van dementie om te gaan en zo is het dus dat ook zij zelf aangeeft dat ze het naar haar zin heeft. Ik zou het iedereen met dementie gunnen op zijn oude dag hier te mogen wonen.

Dochter van bewoonster Gastenhuis Warmond

Thuis schilderde ik elke dag. Hier doe ik niet anders. Ik heb zelfs m’n eigen atelier.

Bewoonster Gastenhuis Druten

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief