Wat kost wonen bij ons?

Het Gastenhuis biedt een liefdevol thuis aan mensen met dementie. Overweegt u om bij ons te komen wonen? Hier leest u alles over de kosten en de aanvraag van de vergoeding. Wij maken een onderscheid in zorgkosten en woonkosten

Zorgkosten

Om bij ons te kunnen wonen hebt u een zogenaamde Wet langdurige zorg (Wlz)-indicatie nodig, met zorgprofiel 4 of 5. Die geeft u recht op 24-uurszorg en ondersteuning. Het zorgkantoor vergoedt uw zorgkosten rechtstreeks aan ons in de vorm van een Volledig Pakket Thuis (vpt). U betaalt zelf alleen de wettelijke eigen bijdrage aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Hoeveel die bedraagt leest u verderop.

Woonkosten

De woonkosten  (appartementhuur en services) betaalt u maandelijks aan ons. Deze bedragen:

 • €1.600 tot €2.850 per persoon per maand, afhankelijk van de prijsklasse van uw appartement (tarieven 2024, btw-vrij). Hierbij zijn vrijwel al uw kosten van levensonderhoud inbegrepen (zie de opsomming onderaan deze pagina).

Klantadviseur

Meer weten over wonen bij ons, de zorgindicatie-aanvraag, kosten of vergoeding? Bel of mail onze klantadviseur:
020 226 83 11 (kantooruren)
klantadviseur@hetgastenhuis.nl (reactie binnen 2 werkdagen)

Hoeveel eigen bijdrage moet ik maandelijks betalen?

De zogenaamde eigen bijdrage is een maandelijks bedrag dat u wettelijk verschuldigd bent aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK) als u 24-uurs zorg krijgt. U bent als Gastenhuis-bewoner het lage tarief eigen bijdrage verschuldigd, en dit bedrag is inkomensafhankelijk. Hier vindt u een rekenhulp om te berekenen hoeveel u zou moeten betalen. Let op:

 • Kies bij de 1e vraag ‘Hulp of zorg thuis’.
 • Kies bij de 2e vraag ‘Volledig pakket thuis’.
 • Komt u er niet uit? Bel dan met onze klantadviseur.

Vpt-vergoeding – rekenvoorbeeld (tarieven 2023)

Trees de Vries, 80 jaar en alleenstaand, heeft een gemiddeld inkomen en vermogen*. Haar netto-inkomen is €24.000 per jaar (AOW en pensioen samen) en haar vermogen in box 3 €86.000. Onderstaand ziet u wat wonen in ons middenklasse appartement type B (35 m2) haar per maand zou kosten vergeleken met een regulier verpleeghuis:

Vergelijking kosten Gastenhuis met regulier verpleeghuis bij gemiddeld (pensioen)inkomen
Zorg, vergoed via zorgkantoor (vpt), per maand
Wettelijke eigen bijdrage CAK, per maand
Woonlasten, per maand
– Huur appartement type B (middelste prijsklasse)
– Services (verwarming/elektra/water, onderhoud van alle ruimtes en tuinen, professionele koks en gastheerschap, schoonmaak, wassen/strijken, tv/telefoon/kabel/wifi, gemeentebelastingen, etc.)
Totaal:
Het Gastenhuis
€ 0
€ 218

€ 1.201
€ 843
€ 2.262
Regulier verpleeghuis
€ 0
€ 1.431

-
€ 165 **
€ 1.596
Vergelijking kosten Gastenhuis met regulier verpleeghuis bij gemiddeld (pensioen)inkomen
Het Gastenhuis
Regulier
Zorg, vergoed via zorgkantoor (vpt), per maand
€ 0
€ 0
Wettelijke eigen bijdrage CAK, per maand
€ 206
€ 1.248
Woonlasten, per maand
– Huur appartement type B (middelste prijsklasse)
€ 1057
-
– Services (verwarming/elektra/water, onderhoud van alle ruimtes en tuinen, professionele koks en gastheerschap, schoonmaak, wassen/strijken, tv/telefoon/kabel/wifi, gemeentebelastingen, etc.)
€ 780
€ 100 **
Totaal
€ 2.043
€ 1.348

Wettelijke eigen bijdrage Wlz, tarieven 2023

Bron: Het CAK

Vergelijking hoogte eigen bijdrage per maand
Tariefgroep eigen bijdrage Wlz, 2023
Eigen bijdrage per maand (inkomensafhankelijk)
Het Gastenhuis
Lage tariefgroep
€ 184 – € 967 p. maand
Regulier verpleeghuis
Hoge tariefgroep
€ 0 – € 2.652 *** p. maand
Vergelijking hoogte eigen bijdrage per maand
Het Gastenhuis
Regulier
Tariefgroep eigen bijdrage Wlz, 2019
Lage tariefgroep
Hoge tariefgroep
Eigen bijdrage per maand (inkomensafhankelijk) bij vpt
€ 26 – € 809 p. maand
€ 0 – € 2.652*** p. maand

Woonkosten en services

Onderstaand een specificatie van de woonbijdrage en de services:

 • Huur van uw appartement (onze eenpersoonsappartementen zijn ca. 35m² groot, onze tweepersoons appartementen ca. 50m²);
 • Alle appartementen zijn voorzien van een eikenhouten vloer en een luxe badkamer en pantry (aanrecht, kraan en spoelbak en ruimte voor een koelkast etc.);
 • De hogere prijsklasse appartementen liggen meestal op de begane grond met vaak een tuintje. De goedkopere prijsklasse appartementen liggen meestal op de eerste, tweede en bij een paar Gastenhuizen op de derde verdieping. Uiteraard is er een lift.
 • Onbeperkt en gevarieerd aanbod van eten en drinken. Naast een vers en gezond aanbod van producten bij het ontbijt, lunch en diner kunt u gebruik maken van tussendoor versnaperingen (o.a. hartige hapjes, goede wijn). Er is altijd een vorm van gastheerschap aanwezig en maaltijden worden vers, in afstemming met de bewoners en door onze professionele koks op locatie bereid. Als u bestudeerd heeft welke kosten vergoed worden via het VPT ziet u dat daar ook maaltijden onder vallen. Dit is voor basale maaltijden. Dit bedrag is echter te laag voor het uitgebreid assortiment aan eten en drinken die wij bieden. Daarom rekenen wij hiervoor een klein bedrag onder de noemer services.
 • Verzorging van alle persoonlijke was en het strijken van de bovenkleding. Beschikbaar stellen van handdoeken en washandjes
 • Verwarming, elektra, water, wifi, kabel, vaste telefoon en tv-aansluiting en tv-abonnement op uw appartement en in de gemeenschappelijk ruimtes;
 • Gemeentebelastingen (afval-, waterzuivering- en rioolheffing).
 • Coördinatie en onderhoud van het gebouw en de gemeenschappelijke ruimtes en tuin, inclusief glasbewassing, installatie-onderhoud, lift, brandmeldcentrale, verwarmingsinstallatie, legionellabeheer, etc.

 

Welke kosten komen voor uw eigen rekening?

 • Kapper en pedicure;
 • Individueel afgesproken extra service;
 • Een bijdrage als uw bezoek gezellig mee-eet;
 • Toiletartikelen;
 • Uw ziektekostenverzekering, en eventueel een WA en/of inboedelverzekering.

* Gemiddeld netto (pensioen)inkomen (AOW en pensioen samen) van een 75-85 plusser is €24.000 per jaar en het gemiddelde vermogen (box 3) is €86.000. Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 2023. Dit betreft cijfers van 2021. Recentere cijfers zijn nog niet beschikbaar bij het CBS, maar liggen waarschijnlijk hoger.

** Indicatief bedrag voor aansluitingen en abonnementen voor wifi, een vaste telefoonlijn en televisie in het appartement. En voor het wassen en merken van kleding. Bij Het Gastenhuis is dit inbegrepen.

*** De eerste 4 maanden dat u in een regulier verpleeghuis woont geldt een eigen bijdrage van minimaal €184 en maximaal €967. Daarna geldt het tarief genoemd in de tabel.

Wat anderen over ons zeggen

Als huisarts werk je voornamelijk op basis van anamnese. Mensen moeten je vertellen wat er aan de hand is. Maar mensen met dementie kunnen dat vaak niet meer. Of ze hebben zelf niet door dat er iets niet in orde is. Je moet het echt hebben van wat de zorg je vertelt, en dat is hier super. Zowel de expertise als de continuïteit. Wat dat betreft kom ik hier in een gespreid bedje.

Vaste huisarts Gastenhuis Dordrecht

Het is een geschenk uit de hemel. Wij vinden dat moeder nog te goed is voor het verpleeghuis en de formule van Het Gastenhuis past haar perfect. Ze kan meedoen aan groepsactiviteiten, maar zich ook terugtrekken op haar kamer. Ook het kleinschalige en persoonlijke spreekt ons aan.

Dochter van bewoonster Gastenhuis Goes

Het gaat hier om een duurzaam woonzorgconcept op een prachtige plek met een geweldig team. De bewoners worden met respect behandeld en met alle zorg en toewijding omringd. Er is volop aandacht voor ieder als individu. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de familie eromheen. Er heerst een fijne, gezellige en huiselijke sfeer en er wordt veel voor de bewoners georganiseerd. Het zorgechtpaar is betrokken en deskundig. Het voelt bijna als familie.

Familie van bewoner Gastenhuis Oosterbeek

Het Gastenhuis Vlijmen is voor mijn vader een echt thuis geworden. De medewerkers zijn allerliefst, niets is teveel, er hangt een prettige rustige gezellige sfeer, het is er schoon en het voelt gewoon goed wanneer je binnenstapt. Er zijn een gezellige huiskamer, een fijne tuin en een mooie woonkeuken aanwezig. Er staan altijd zelf gemaakte (door de bewoners) boeketten bloemen. Wij hadden geen beter thuis voor onze vader kunnen krijgen.

Familie van bewoner Gastenhuis Vlijmen

De verzorging is hier bijna een-op-een. Maar als ze ’s ochtends komen vragen of mijn vrouw en ik hulp nodig hebben, dan zeggen we: nee hoor!

Bewoner Gastenhuis Teteringen

Eigenlijk is pa gewoon verhuisd. Maar dan naar een plek die beter past bij zijn mogelijkheden. Het is fijn om te weten dat de zorg hier ongemerkt met hem mee kan groeien.

Zoon van bewoner Gastenhuis Leusden

Thuis schilderde ik elke dag. Hier doe ik niet anders. Ik heb zelfs m’n eigen atelier.

Bewoonster Gastenhuis Druten

Mijn vader heeft vanaf de opening in Gastenhuis Oosterbeek gewoond. Een prachtige plek met een fantastisch team. De omgang met de bewoners is zeer respectvol en liefdevol. Er is tijd voor veel persoonlijke aandacht en aansluiting bij hun persoonlijke belevingswereld. Prachtig waren de bijzondere activiteiten waar je de bewoners echt van ziet genieten! Als kind zou je niets beters kunnen wensen voor je ouders, een mooie afsluiting van een mooi leven.

Familie van bewoner Gastenhuis Oosterbeek

Ik ben weleens verdwaald. Nu neem ik altijd de spotter* mee als ik ga wandelen. Binnen zitten is niks voor mij.

Bewoonster Gastenhuis Vleuten

Ik voel me hier weer betrokken bij alles.

Bewoonster Gastenhuis Dordrecht

Het Gastenhuis biedt een huislijke beschermde leefomgeving waar mijn moeder haar leven prettig en waardig kan voortzetten. Ze wordt omringd door professionele liefdevolle medewerkers, die een betekenisvolle relatie opbouwen met haar en ons als familie. Er is een goede communicatie, er zijn genoeg activiteiten, en er wordt elke dag vers eten bereid. Wij zijn dankbaar dat mijn moeder bij jullie mag wonen. Onze complimenten voor zorgechtpaar en medewerkers van Gastenhuis Teteringen.

Familie van bewoonster Gastenhuis Teteringen

In het Gastenhuis is er goede opvang en steun, dat geeft rust. Ik heb dan ook alle vertrouwen in Klaas en Els, het zorgechtpaar. Daar heb ik al langer contact mee en ze begeleiden mij bij het proces van de overgang van huis naar het Gastenhuis.

Bewoner Gastenhuis Roden

We zijn heel erg tevreden met de zorgverlening en benadering van bewoners in Gastenhuis Deurne. Er is voldoende tijd en aandacht voor alle bewoners. Ze worden gestimuleerd om in beweging te komen, er wordt gezamenlijk gegeten en er worden veel activiteiten met bewoners gedaan.

Waardering op Zorgkaart Nederland over Gastenhuis Deurne

Ik voel me hier gezien en thuis. Ik heb mijn eigen kamer en badkamer. En ik kon mijn hondje Charlie en de parkiet meenemen.

Bewoonster Gastenhuis Zwolle

Prachtige locatie. Mijn moeder is zelfs vooruitgegaan in haar mobiliteit. Hier in Het Gastenhuis Harderwijk is ze in een warm bad gekomen. Met goede verzorging en begeleiding.

Familie van bewoonster Gastenhuis Harderwijk

Het Gastenhuis is een fijne omgeving met liefdevol en goed geschoold personeel waar bewoners geactiveerd worden om mee te doen met de activiteiten zoals stoelyoga, zang en bewegen. Ze doen wat ze beloven en zijn zeer betrokken bij de bewoners en hun familie.

Familie van bewoner Gastenhuis Kerkdriel

Ook in deze moeilijke coronatijd hebben de medewerkers van Het Gastenhuis veel aandacht voor de bewoners. Het contact is laagdrempelig en er wordt altijd gekeken naar wat mogelijk is. Het belang van de bewoners staat daarbij voorop.

Waardering op Zorgkaart Nederland over Gastenhuis Bennekom

Ik ben zeer tevreden over het Gastenhuis Leusden. Er heerst een hele goede sfeer. Personeel is erg betrokken en lief voor mijn moeder. Regelmatig worden er leuke dingen georganiseerd waar de bewoners wel of niet aan kunnen meedoen. Er wordt alles aan gedaan om een huiselijke sfeer te creëren voor de bewoners. En een heel lief zorgechtpaar.

Familie van bewoonster Gastenhuis Leusden

Het Gastenhuis Bergen op Zoom is een heerlijke plek!

Bewoonster Gastenhuis Bergen op Zoom

Dit kleinschalige wooninitiatief ervaar ik als zeer prettig. Het personeel is fantastisch. Ze houden mijn moeder supergoed in de gaten, voelen goed aan wat de beste manier is om met haar vorm van dementie om te gaan en zo is het dus dat ook zij zelf aangeeft dat ze het naar haar zin heeft. Ik zou het iedereen met dementie gunnen op zijn oude dag hier te mogen wonen.

Dochter van bewoonster Gastenhuis Warmond

Mensen met dementie kunnen zelf niet goed meer aangeven waar ze last van hebben. Ik ben daarom grotendeels afhankelijk van wat zorgmedewerkers en familie mij vertellen. Hoe beter die informatie, hoe beter ik mijn werk kan doen. In Het Gastenhuis kennen ze de mensen en hebben ze tijd en aandacht voor ze. Ik word er goed geïnformeerd en ze betrekken de familie op tijd bij medische beslissingen.

Vaste huisarts Gastenhuis Vleuten

Ik ben heel erg tevreden omdat de zorg heel goed en adequaat gegeven wordt. Er is meer dan genoeg persoonlijke aandacht voor de bewoners. Contact met leidinggevenden en zorgpersoneel is goed. De lijntjes zijn kort, waardoor snel geschakeld kan worden als dat nodig is.

Waardering op Zorgkaart Nederland over Gastenhuis Etten-Leur

Voordat ik hier kwam wonen, heb ik een behoorlijk nare tijd gehad in mijn vorige woning. Hier heb ik mijn eigen appartement met alle gemakken van dien, inclusief keukentje en badkamer. Het is uitstekend toeven hier. Dat kan mijn buurman Huub van 93 jaar beamen. Deze woonvorm is heel huiselijk en ik kon hier gemakkelijk wennen. Dat het kleinschalig is en op de persoon gericht, dat spreekt mij enorm aan.

Bewoner van Gastenhuis Oosterbeek

Er is hele persoonlijke aandacht. Het gevoel gezien en gehoord te worden staat hoog in het vaandel. Gevoel van thuiskomen met de beste zorg.

Waardering op Zorgkaart Nederland over Gastenhuis Gorinchem

Ik ben zeer tevreden over de persoonlijke aandacht die mijn vader in het Gastenhuis ontvangt.

Waardering op Zorgkaart Nederland over Gastenhuis Almere Duin

Er is veel aandacht van het personeel voor de bewoners, er worden allerlei activiteiten georganiseerd, er wordt lekker gegeten. Verder zijn de appartementen ruim en is de ligging van het Gastenhuis prachtig.

Waardering op Zorgkaart Nederland over Gastenhuis Hoevelaken

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Privacyverklaring
De gegevens die u in dit formulier aan ons verstrekt, gebruiken wij alleen om u de nieuwsbrief te sturen. Uiteraard delen we uw gegevens niet met anderen. Alleen onze webredactie en de leidinggevende van het desbetreffende Gastenhuis kunnen uw gegevens zien. Uw gegevens wissen wij automatisch na 1 jaar. U kunt zich te allen tijde met 1 klik afmelden voor deze mails.