Wat kost wonen bij ons?

Wie denkt dat bij ons wonen alleen is weggelegd voor mensen met een hoog inkomen heeft het gelukkig mis. Onze prijs is lager dan die van vrijwel alle andere particuliere zorgaanbieders. En, afhankelijk van uw inkomen, niet altijd veel hoger dan wonen in een verpleeghuis.

Voor de huur van uw appartement, inclusief alle hotel- en servicekosten betaalt u tussen €1.575 en €2.573 per persoon per maand, afhankelijk van de prijsklasse van uw appartement (tarieven 2021, btw-vrij). Uw zorgkosten krijgt u vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) via het persoonsgebonden budget (pgb).

Wij bieden drie prijsklassen appartementen. Hebt u een gemiddeld (pensioen)inkomen* en huurt u een appartement in onze voordeligste klasse A? Dan betaalt u voor wonen in een Gastenhuis slechts €300 meer per maand dan voor wonen in een regulier verpleeghuis. Dit komt vooral doordat u bij ons een veel lagere wettelijke eigen bijdrage betaalt. Hebt u alleen een AOW en geen pensioen, of weinig pensioen? Dan profiteert u minder van dit voordeel en is het verpleeghuis duidelijk goedkoper.

Vergoeding van uw zorg via het pgb

Hebt u 24-uurszorg nodig ofwel een Wlz-indicatie 4, 5 of 7? Dan hebt u recht op vergoeding van onze zorgkosten via het pgb. U betaalt dan zelf niets voor de zorg die wij u bieden in Het Gastenhuis, behalve het lage tarief ‘wettelijke eigen bijdrage’ (zie verderop).

Wat is het pgb, en hoe kom ik eraan?

Het persoonsgebonden budget (pgb) is een voorziening waar u recht op hebt als u een zogenaamde Wlz-indicatie hebt. Dit is een indicatie die het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) afgeeft, en waaruit blijkt dat u 24-uurs zorg nodig hebt. Lees meer over hoe u de CIZ-indicatie aanvraagt.

Hoeveel eigen bijdrage moet ik maandelijks betalen?

De zogenaamde eigen bijdrage is een maandelijks bedrag dat u wettelijk verplicht bent te betalen aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK) als u 24-uurs zorg krijgt. Zoals gezegd is dit bedrag inkomensafhankelijk. Hier vindt u een rekenhulp om te berekenen hoeveel u zou moeten betalen.

Let op: kies bij de tweede vraag voor: ‘Persoonsgebonden budget’, bij de derde vraag voor: ‘Pgb voor de Wet langdurige zorg (Wlz)’ en bij de vierde vraag (Ontvangt u zorg in een instelling?) voor: ‘Nee. Bij vraag 5 wordt de ‘grondslag sparen en beleggen‘ gevraagd. Weet u die niet precies? Een hele ruwe schatting volstaat, want dit bedrag telt niet zwaar mee in de berekening. De grondslag sparen en beleggen is uw vermogen verminderd met het heffingsvrij vermogen (in 2021 bedraagt het heffingsvrij vermogen €30.360 voor een alleenstaande 65-plusser).

Rekenvoorbeeld (tarieven 2021)

Trees de Vries, 75 jaar en alleenstaand, heeft een gemiddeld inkomen en vermogen*. Haar bruto-inkomen is €23.000 per jaar (AOW en pensioen samen) en haar grondslag sparen en beleggen bedraagt €86.000. Onderstaand ziet u wat wonen in ons middenklasse appartement type B (35 m2) haar per maand zou kosten vergeleken met een regulier verpleeghuis:

Vergelijking kosten Gastenhuis met regulier verpleeghuis bij gemiddeld (pensioen)inkomen
Zorg, vergoed via zorgverzekeraar (pgb versus ‘in natura’), per maand
Wettelijke eigen bijdrage CAK, per maand
Woonlasten, per maand
– Huur appartement type B (middelste prijsklasse)
– Servicekosten (verwarming/elektra/water, onderhoud van alle ruimtes en tuinen, tv/telefoon/kabel/wifi, gemeentebelastingen etc.)
– Hotelkosten (alle maaltijden, wassen, strijken, schoonmaak etc.)
Totaal:
Het Gastenhuis
€ 0
€ 24

€ 1.025
€ 380
€ 605
€ 2.034
Regulier verpleeghuis
€ 0
€ 1.248

-
€ 50 **
€ 50 ***
€ 1.348
Vergelijking kosten Gastenhuis met regulier verpleeghuis bij gemiddeld (pensioen)inkomen
Het gastenhuis
Regulier
Zorg, vergoed via zorgverzekeraar (pgb versus ‘in natura’), per maand
€ 0
€ 0
Wettelijke eigen bijdrage CAK, per maand
€ 23
€ 1.147
Woonlasten, per maand
– Huur appartement type B (middelste prijsklasse)
€ 983
-
– Servicekosten (verwarming/elektra/water, onderhoud van alle ruimtes en tuinen, tv/telefoon/kabel/wifi, gemeentebelastingen etc.)
€ 362
€ 50 **
– Hotelkosten (alle maaltijden, wassen, strijken, schoonmaak etc.)
€ 569
€ 44 ***
Totaal
€ 1.937
€ 1.241

Wettelijke eigen bijdrage Wlz, tarieven 2021

Bron: Het CAK

Vergelijking hoogte eigen bijdrage per maand
Tariefgroep eigen bijdrage Wlz, 2021
Eigen bijdrage per maand (inkomensafhankelijk)
Het Gastenhuis
Lage tariefgroep
€ 24 – € 753 p. maand
Regulier verpleeghuis
Hoge tariefgroep
€ 171 – € 2.469**** p. maand
Vergelijking hoogte eigen bijdrage per maand
Het gastenhuis
Regulier
Tariefgroep eigen bijdrage Wlz, 2019
Lage tariefgroep
Hoge tariefgroep
Eigen bijdrage per maand (inkomensafhankelijk)
€ 23 – € 850 p. maand
€ 164 – € 2.365**** p. maand

Kosten huur, hotel- en servicekosten

Zoals gezegd betaalt u voor de huur van uw appartement, inclusief alle hotel- en servicekosten tussen €1.575 en €2.573 per persoon per maand, afhankelijk van de prijsklasse van uw appartement (tarieven 2021, btw-vrij). Uiteraard specificeren wij deze kosten voor u in onze offerte en factuur.

Wat is inbegrepen?

In dit bedrag zijn vrijwel al uw kosten inbegrepen, zoals:

 • Huur van uw appartement
  • Onze eenpersoonsappartementen zijn ca. 35m² groot, onze tweepersoonsappartementen ca. 50m²;
  • Alle appartementen zijn voorzien van een mooie eikenhouten vloer en een luxe badkamer en pantry (aanrecht, kraan en spoelbak en ruimte voor een koelkast etc.);
  • De hogere prijsklasse appartementen liggen meestal op de begane grond en hebben meestal een tuintje. De goedkopere prijsklasse appartementen liggen meestal op de eerste en bij een paar Gastenhuizen op de tweede verdieping (uiteraard is er een lift).
 • Alle maaltijden, dranken en tussendoortjes en drankjes voor uw bezoek.
 • Verzorging van alle was:
  • dagelijks schone handdoeken en washandjes;
  • bedden, linnengoed, kleding;
  • strijken van de bovenkleding.
 • Onderhoud van uw appartement en tuin.
 • Verwarming, elektra, water, wifi, kabel, vaste telefoon en tv-aansluiting en tv-abonnement op uw appartement en in de gemeenschappelijk ruimtes;
 • Gemeentebelastingen (afval-, waterzuivering- en rioolheffing).
 • Schoonmaak en onderhoud van het gebouw en de gemeenschappelijke ruimtes en tuin, inclusief glasbewassing, installatie-onderhoud, lift, brandmeldcentrale, verwarmingsinstallatie, legionellabeheer, etc.
 • Parkeren op eigen terrein voor uw bezoek.

Welke kosten komen voor uw eigen rekening?

 • Toiletartikelen;
 • Kapper en pedicure;
 • Kostprijs van uitjes (u betaalt alleen voor de werkelijk gemaakte kosten, zoals toegangskaartjes of een ingehuurde chauffeur);
 • Een bijdrage als uw bezoek gezellig mee-eet;
 • Uw ziektekostenverzekering, en eventueel een WA- en/of inboedelverzekering.

* Gemiddeld (pensioen)inkomen van een 65-plusser is €23.000 per jaar (AOW en pensioen samen) en gemiddelde grondslag sparen en beleggen €86.000. Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 2019. Zodra wij van het cbs een update hebben ontvangen van het gemiddelde inkomen en vermogen van een 75-jarige in 2021, updaten wij dit voorbeeld.

** Indicatief bedrag voor aansluitingen en abonnementen voor wifi, een vaste telefoonlijn en televisie in het appartement. Bij Het Gastenhuis is dit inbegrepen.

*** Indicatief bedrag voor het wassen en strijken van kleding. Bij Het Gastenhuis is dit inbegrepen.

**** De eerste vier maanden dat u in een verpleeghuis woont geldt een maximale eigen bijdrage van € 900. Daarna geldt het tarief genoemd in de tabel.

Wat anderen over ons zeggen

Ik voel me hier weer betrokken bij alles.

Bewoonster Gastenhuis Dordrecht

Ik ben weleens verdwaald. Nu neem ik altijd de spotter* mee als ik ga wandelen. Binnen zitten is niks voor mij.

Bewoonster Gastenhuis Vleuten

Ik ben zeer tevreden over het Gastenhuis Leusden. Er heerst een hele goede sfeer. Personeel is erg betrokken en lief voor mijn moeder. Regelmatig worden er leuke dingen georganiseerd waar de bewoners wel of niet aan kunnen meedoen. Er wordt alles aan gedaan om een huiselijke sfeer te creëren voor de bewoners. En een heel lief zorgechtpaar

Familie van bewoonster Gastenhuis Leusden

Het is een geschenk uit de hemel. Wij vinden dat moeder nog te goed is voor het verpleeghuis en de formule van Het Gastenhuis past haar perfect. Ze kan meedoen aan groepsactiviteiten, maar zich ook terugtrekken op haar kamer. Ook het kleinschalige en persoonlijke spreekt ons aan.

Dochter van bewoonster Gastenhuis Goes

Het gaat hier om een duurzaam woonzorgconcept op een prachtige plek met een geweldig team. De bewoners worden met respect behandeld en met alle zorg en toewijding omringd. Er is volop aandacht voor ieder als individu. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de familie eromheen. Er heerst een fijne, gezellige en huiselijke sfeer en er wordt veel voor de bewoners georganiseerd. Het zorgechtpaar is betrokken en deskundig. Het voelt bijna als familie.

Familie van bewoner Gastenhuis Oosterbeek

De verzorging is hier bijna een-op-een. Maar als ze ’s ochtends komen vragen of mijn vrouw en ik hulp nodig hebben, dan zeggen we: nee hoor!

Bewoner Gastenhuis Teteringen

Als huisarts werk je voornamelijk op basis van anamnese. Mensen moeten je vertellen wat er aan de hand is. Maar mensen met dementie kunnen dat vaak niet meer. Of ze hebben zelf niet door dat er iets niet in orde is. Je moet het echt hebben van wat de zorg je vertelt, en dat is hier super. Zowel de expertise als de continuïteit. Wat dat betreft kom ik hier in een gespreid bedje.

Vaste huisarts Gastenhuis Dordrecht

Eigenlijk is pa gewoon verhuisd. Maar dan naar een plek die beter past bij zijn mogelijkheden. Het is fijn om te weten dat de zorg hier ongemerkt met hem mee kan groeien.

Zoon van bewoner Gastenhuis Leusden

Dit kleinschalige wooninitiatief ervaar ik als zeer prettig. Het personeel is fantastisch. Ze houden mijn moeder supergoed in de gaten, voelen goed aan wat de beste manier is om met haar vorm van dementie om te gaan en zo is het dus dat ook zij zelf aangeeft dat ze het naar haar zin heeft. Ik zou het iedereen met dementie gunnen op zijn oude dag hier te mogen wonen.

Dochter van bewoonster Gastenhuis Warmond

Thuis schilderde ik elke dag. Hier doe ik niet anders. Ik heb zelfs m’n eigen atelier.

Bewoonster Gastenhuis Druten

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief