Zorgechtpaar Gastenhuis Zwolle bekend

Met veel plezier stellen we Margriet en Theo Corman aan u voor. Begin 2020 zullen zij het Gastenhuis Zwolle gaan leiden. 'Het Gastenhuis kwam echt als geroepen. Deze zorgformule zit zo in lijn met onze eigen ideeën over goede zorg. Als we deze kans niet hadden gekregen, dan was ik uit de zorg gestapt,' Aldus Margriet. 'Het raakt me te diep als ik zie dat het niet goed gaat.’

Gastenhuis Roden ligt op koers

De paasdagen zijn in zicht en de weersverwachtingen zijn prima. Ook de verwachtingen voor de oplevering van het Gastenhuis Roden zien er geweldig uit. Zowel aan de binnen- als buitenkant wordt voortvarend doorgewerkt en gaat het er steeds meer uitzien als een echt Gastenhuis. Daarnaast is het toekomstige team bijna samengesteld en is er heel veel belangstelling van toekomstige bewoners en familieleden. Wat een voorrecht om op deze manier zo’n geweldig huis op te mogen bouwen.

Buurtkinderen leiden Bingo in Gastenhuis Vlijmen

Buurtkinderen organiseren een bingomiddag voor de bewoners van Gastenhuis Vlijmen en bezorgen hen niet alleen veel plezier, maar dragen hiermee op een leuke wijze bij aan meer integratie en emancipatie van dementie in de wijk.

Herinneringen ophalen bij bezoek aan kaasboerderij

Op donderdag 11 april waren we met onze bewoonster An op bezoek bij kaasboerderij "De Lange Hoeve" in Genderen en dat maakte veel herinneringen los. Positieve, maar ook minder leuke, want het was van jongs af aan altijd hard werken geweest. En over een vervolgopleiding, wat An best hadgewild, werd al helemaal niet nagedacht. Iedereen was hard nodig op het boerenbedrijf.

Speelgoedmuseum; feest der herkenning

Peter heeft als kind veel met meccano gespeeld. Van het metalen constructiemateriaal bouwde hij auto’s, kranen en complete huizen. Hij leerde daarbij veel van zijn drie grote broers. Op zondagmiddag werd de meccanodoos steevast van stal gehaald en dan gingen ze met z’n vieren aan de slag.

Alpaca’s spugen niet

Dat is wat ik altijd dacht. Lama’s spugen, maar Alpaca’s niet. En dus moedigde ik ons teamlid Yosra aan een Alpaca te aaien. Dat kwam haar op een voltreffer te staan. Peter, een van onze stoerste bewoners, liet zich daardoor niet ontmoedigen. Maar ook hij werd letterlijk op z’n jasje gespuugd. Het was al met al een lachwekkend gebeuren tijdens ons bezoek aan een dierenparkje in Oss.

Officiële eerste steen Gastenhuis Oosterbeek gelegd

Er zijn inmiddels al heel wat stenen gelegd van het Gastenhuis Oosterbeek. Maar toch hadden we afgelopen dinsdag de officiële ‘eerste steenlegging’ van Gastenhuis Oosterbeek. Hoe dat mogelijk was? Ooit plaatste de familie Westrik bij de bouw van het oorspronkelijke Dreyeroord ook een eerste steen. In 1847 was dat. Het was deze steen die wij afgelopen dinsdag mochten inmetselen, als eerbetoon aan het historische verleden. Ontzettend mooi dat deze steen in ons nieuwe Gastenhuis een plek heeft gekregen.

Wat muziek doet

Muziek doet iets met mensen. Muziek roept emoties op. We kunnen er blij of bijvoorbeeld heel ontspannen van worden. Muziek kan mooie herinneringen oproepen, maar ook weggestopt verdriet aan de oppervlakte brengen. Muziek is goed voor iedereen. Maar zeker voor mensen met dementie. Het gevoelsleven treedt steeds meer op de voorgrond en muziek is dan van bijna therapeutische waarde.

Voorjaar in Gastenhuis Vlijmen

21 maart start officieel het voorjaar. Dit jaar zorgde de zon voor een echt lentegevoel! Heel fijn, want we gingen met z’n allen naar de Loonse en Drunense Duinen. We wandelden heerlijk in dit Nationale Park en genoten op het terras van ‘De Rustende Jager’ in het zonnetje van een drankje.

De natuur in huis halen

In februari gaf de vrijwilligersorganisatie Grijs, Groen en Gelukkig een workshop in Gastenhuis Teteringen. Met behulp van de ‘natuurkoffer’ brachten ze de winter in onze huiskamer even helemaal tot leven. Acht van onze bewoners namen er enthousiast aan deel.

Heren-uitje naar Classic Cars Museum

Wim houdt van techniek en in het bijzonder van auto’s. Een beetje speciaal voor hem gingen we daarom maandagmorgen 18 maart naar het Classic Cars museum in Boxtel. Natuurlijk gingen alle mannen mee. Want welke man, zeker van de oudere generatie, raakt nou niet in vervoering van prachtig opgepoetste, klassieke automobielen!

Kippenvel in Gastenhuis Vlijmen

Het hoeft niet altijd ‘groots en meeslepend’ te zijn om geroerd te worden door onze bewoners. Vaak zit het juist in de kleine momentjes. Zo raakte ik laatst in gesprek met iemand die het contact leggen met de anderen best moeilijk vindt. Stralend en tot tranen geroerd, vertelde ze mij dat ze een medebewoner die over haar zorgen sprak, had kunnen geruststellen. Kippenvel!

Gastenhuis Knotwilgendam viert carnaval

‘Wonen als thuis’, dat is wat het Gastenhuis haar bewoners wil bieden. Dus vieren we in Vlijmen natuurlijk ook carnaval! Gastenhuis Knotwilgendam, zo heten we deze dagen. En er wordt volop gefeest. Afgelopen zaterdag kregen we bezoek van een heuse Prinses Carnaval, compleet met harmonie en jeugdraad. En vandaag was het de beurt aan de oudste blaaskapel van Vlijmen om de bewoners te fêteren op een aantal bekende carnavalskrakers.

Wat is het moment waarop thuis wonen niet meer gaat?

In de voorbereidingen op de opening van het Gastenhuis Roden voeren we veel gesprekken. Met toekomstige bewoners, zoons en dochters, andere familieleden, mantelzorgers. Met deskundige hulpverleners zoals huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, psychologen, casemanagers. En anderen die op welke manier dan ook zich betrokken voelen bij de zorg voor mensen met dementie. Een belangrijke vraag die vaak gesteld wordt is: “Wat is het moment waarop het thuis echt niet meer gaat?”

Warme ontvangst Gastenhuis Goes

Afgelopen maandag hebben we als zorgechtpaar kennis mogen maken met onze toekomstige buren. Tijdens de buurtbijeenkomst in Podium ’t Beest is iedereen ook uitgebreid geïnformeerd over het zorgconcept van Het Gastenhuis en over de bouwplannen. De reacties die we hebben mogen ontvangen waren hartverwarmend.