Evert de Groot vertelt over Het Gastenhuis Vlijmen bij HTR Radio

Woensdag 19 juni werd Evert de Groot van Het Gastenhuis Vlijmen geïnterviewd voor het programma 'Ontmoeten' bij de lokale radio HTR. Geke en Evert zorgen samen met hart en ziel voor de bewoners op deze locatie. Evert vertelde onder andere over de eerste maanden na de opstart, de locatie, de bewoners en zijn ervaringen.

Dankbaarheid leidt tot prachtige duofiets

Het is alweer ruim een jaar geleden dat wij afscheid moesten nemen van Wim van Wijck. In de laatste weken dat hij bij ons woonde, vertelde hij ons hoe dankbaar hij was voor de tijd die hij bij ons had mogen doorbrengen. Deze dankbaarheid wilde hij graag omzetten in iets tastbaars, en hij vroeg aan zijn twee zoons om er na zijn overlijden voor te zorgen 'dat er iets zou komen waar de bewoners plezier van zouden hebben.'

Bijzondere betrokkenheid

Wat ons opvalt is dat de betrokkenheid van familie en vrienden vaak verder gaat dan alleen het omkijken naar de naaste. Met liefde wordt bijvoorbeeld ook even een praatje gemaakt met de andere bewoners. Hoe fijn is dat! De betrokkenheid bij het totale gastenhuis is sowieso groot, wat zeker ook voortkomt uit de bewuste keuze die men voor onze zorgformule maakt. Soms is die betrokkenheid heel bijzonder. Zo werd er onlangs muziek gemaakt in onze woonkamer door de vriendin van onze bewoner Jan.

Het Gastenhuis Druten beloond met vaatje nieuwe haring

Visspeciaalzaak Nick uit Druten zet ieder jaar twee goede doelen in de regio in het zonnetje. Traditiegetrouw bezorgt de visboer ze persoonlijk zijn eerste twee vaatjes Hollandse Nieuwe, op de dag dat de verse vangst op de markt komt. Tot onze grote verrassing was het vaatje dit jaar voor Het Gastenhuis.

De Mont Ventoux op voor Het Gastenhuis Warmond

Michael Omtzigt is de zoon van Toos Omtzigt, bewoner van het eerste uur van Het Gastenhuis Warmond is een crowdfund-actie gestart om geld op te halen voor Het Gastenhuis. Als tegenprestatie gaat hij eind juni per fiets de mythische Mont Ventoux beklimmen. Deze berg is misschien wel de meest legendarische berg om met de fiets te beklimmen en zonder twijfel van de bekendste bergen van Europa.

De positieve invloed van kunst

Er is veel bekend over de positieve invloed van kunst op mensen. En dat geldt in het bijzonder voor mensen met dementie. Voor hen wordt gevoel en emotie immers steeds belangrijker. Kunst spreekt de taal van emotie. Toen we dan ook lazen over de speciale tentoonstelling van bloemenschilderijen in Het Noord-Brabants Museum was de keus voor het uitje snel gemaakt.

Bezoek aan tentoonstelling De Verwondering

Op vrijdagmiddag 12 april hebben wij met een groep bewoners en familieleden de tentoonstelling De Verwondering in Het Dordrechts Museum bezocht. Het Dordrechts Museum organiseert speciale rondleidingen onder professionele begeleiding voor mensen met dementie. Dit vinden wij een prachtig initiatief. Onze bewoners en de familieleden zijn dan ook erg enthousiast.

Reuze ontbijttafel voor de campagne #jebentnietalleen

,
Op donderdag 18 april is Het Gastenhuis Dordrecht samen met Nobel's Brood een nieuw initiatief gestart.  Gezamenlijk hebben wij een reuze ontbijttafel georganiseerd voor de bewoners en familie. Wethouder Peter Heijkoop was aanwezig om dit ontbijt feestelijk te openen. Dit nieuwe initiatief draagt bij aan de campagne #jebentnietalleen.

Gezamenlijke lunch op feest van het licht

Pasen is het feest van het licht, het feest van hoop. Om dit bijzondere feest te vieren hadden we de families van onze bewoners uitgenodigd voor een gezamenlijke lunch. Met maar liefst 65 mensen zaten we aan lange tafels bij elkaar en genoten we van het samenzijn en het heerlijke eten. Vanzelfsprekend hadden onze koks extra hun best gedaan op prachtige en smakelijke gerechten. Wat was het mooi om te zien hoe intens onze bewoners genoten van deze bijzondere lunch.

Zorgechtpaar Gastenhuis Zwolle bekend

Met veel plezier stellen we Margriet en Theo Corman aan u voor. Begin 2020 zullen zij het Gastenhuis Zwolle gaan leiden. 'Het Gastenhuis kwam echt als geroepen. Deze zorgformule zit zo in lijn met onze eigen ideeën over goede zorg. Als we deze kans niet hadden gekregen, dan was ik uit de zorg gestapt,' Aldus Margriet. 'Het raakt me te diep als ik zie dat het niet goed gaat.’

Gastenhuis Roden ligt op koers

De paasdagen zijn in zicht en de weersverwachtingen zijn prima. Ook de verwachtingen voor de oplevering van het Gastenhuis Roden zien er geweldig uit. Zowel aan de binnen- als buitenkant wordt voortvarend doorgewerkt en gaat het er steeds meer uitzien als een echt Gastenhuis. Daarnaast is het toekomstige team bijna samengesteld en is er heel veel belangstelling van toekomstige bewoners en familieleden. Wat een voorrecht om op deze manier zo’n geweldig huis op te mogen bouwen.

Buurtkinderen leiden Bingo in Gastenhuis Vlijmen

Buurtkinderen organiseren een bingomiddag voor de bewoners van Gastenhuis Vlijmen en bezorgen hen niet alleen veel plezier, maar dragen hiermee op een leuke wijze bij aan meer integratie en emancipatie van dementie in de wijk.

Herinneringen ophalen bij bezoek aan kaasboerderij

Op donderdag 11 april waren we met onze bewoonster An op bezoek bij kaasboerderij "De Lange Hoeve" in Genderen en dat maakte veel herinneringen los. Positieve, maar ook minder leuke, want het was van jongs af aan altijd hard werken geweest. En over een vervolgopleiding, wat An best hadgewild, werd al helemaal niet nagedacht. Iedereen was hard nodig op het boerenbedrijf.

Speelgoedmuseum; feest der herkenning

Peter heeft als kind veel met meccano gespeeld. Van het metalen constructiemateriaal bouwde hij auto’s, kranen en complete huizen. Hij leerde daarbij veel van zijn drie grote broers. Op zondagmiddag werd de meccanodoos steevast van stal gehaald en dan gingen ze met z’n vieren aan de slag.

Alpaca’s spugen niet

Dat is wat ik altijd dacht. Lama’s spugen, maar Alpaca’s niet. En dus moedigde ik ons teamlid Yosra aan een Alpaca te aaien. Dat kwam haar op een voltreffer te staan. Peter, een van onze stoerste bewoners, liet zich daardoor niet ontmoedigen. Maar ook hij werd letterlijk op z’n jasje gespuugd. Het was al met al een lachwekkend gebeuren tijdens ons bezoek aan een dierenparkje in Oss.