25 mei 2016geplaatst door Ralph en Rina Kos

Al zo'n 30 jaar werken we beide in de zorg. Een prachtig en boeiend werkveld, dat voortdurend in beweging is en ons hart gestolen heeft. Daarom doet het af en toe pijn om te zien dat de veranderingen in de zorg elkaar soms zo snel opvolgen dat het ten koste gaat van de kwaliteit van zorg. Wij willen juist dat de kwaliteit verbetert en denken samen geregeld: 'het zou toch ook anders moeten kunnen'.

December 2014 kwam de vraag op ons pad of ‘het Gastenhuis’ iets voor ons zou kunnen zijn. Daar hebben we niet lang over hoeven nadenken! De visie van ‘Het Gastenhuis’ en de wijze waarop deze praktisch wordt uitgewerkt maken ons erg enthousiast. Er zijn zoveel raakvlakken met hoe wij het liefst de zorg voor de ander zouden willen vormgeven. Het is ontzettend mooi dat we met het Gastenhuis in Oosterbeek de kans krijgen hier samen invulling aan te gaan geven.

Rina: ‘Ik heb mijn opleiding als ziekenverzorgende gevolgd in een psychogeriatrisch verpleeghuis. Daarna heb ik jarenlang gewerkt in een verpleeghuis met somatische en psychogeriatrische zorg. Ook werkte ik een aantal jaar op een verpleegafdeling neurologie in een algemeen ziekenhuis. Sinds 2009 werk ik bij Buurtzorg, een grote thuiszorgorganisatie met kleine zelfsturende teams.’ Ralph: ‘ik ben verpleegkundige en heb jarenlang werkervaring opgedaan binnen de psychiatrie, het algemeen ziekenhuis en de verslavingszorg. In 2002 heb ik de kaderopleiding afgerond en ben ik 15 jaar als leidinggevende werkzaam geweest. Sinds 2015 werk ik als ambulant behandelaar in een FACT team bij IrisZorg.’

Op dit moment wonen we nog in Arnhem. We zijn 28 jaar getrouwd en hebben drie zoons van 16, 19 en 21 jaar oud. Zij wonen alle drie thuis en gaan zoals het er nu uit ziet mee verhuizen. Het Gastenhuis is best een grote verandering, dus we zijn erg blij dat ze hier positief en enthousiast op gereageerd hebben. Het is immers niet iets wat je met zijn tweeën beslist. Dit gaat het hele gezin aan. Met het Gastenhuis willen we een positieve bijdrage leveren aan de omgeving waarin we terecht komen.

In het ontwerp van het gebouw is rekening gehouden met de historie van deze bijzondere locatie. En op termijn gaan we ook een dagbesteding realiseren die toegankelijk is voor mensen met dementie die nog thuis wonen. We willen zeker geen huis worden waar alles achter gesloten deuren plaatsvindt, maar zoveel mogelijk verbinding zoeken met de omgeving. We hechten er ook erg veel belang aan dat onze bewoners zoveel mogelijk die dingen kunnen blijven doen die ze thuis gewend waren. Dat ze zelf keuzes maken die het beste bij hen passen en waar zij gelukkig van worden. Zo zullen ze bijvoorbeeld niet standaard om 8.00 uur moeten ontbijten, maar sluiten we aan bij het levensritme dat iemand gewend is. Is iemand gewend wekelijks naar een club of vereniging te gaan? Dan gaan we samen kijken hoe we dit mogelijk kunnen blijven maken. Het is voor ons een vanzelfsprekendheid dat je zo met de mensen voor wie je zorgt omgaat.

Dit vraagt niet alleen om een goede afstemming met onze bewoners. Om verantwoorde maar ook gezamenlijk gedragen zorg te kunnen bieden, is ook overleg en afstemming met bijvoorbeeld familie, mantelzorgers of wettelijk vertegenwoordiger nodig. Daarnaast willen we in ons Gastenhuis daadwerkelijk een verschil maken in hoe we de zorg aanbieden. Blijven kijken naar wat iemand nog wel kan en aansluiten bij de mogelijkheden die hij of zij nog heeft. Positieve prikkels geven. De tijd nemen voor iemand en mensen respectvol benaderen. Dit in een vertrouwde, veilige, huiselijke en vooral warme omgeving, waar medewerkers écht contact met de bewoners hebben en zij zich thuis weten en thuis voelen.

14 antwoorden
 1. Yolanda Overvelde
  Yolanda Overvelde zegt:

  Rina en Ralph, ik wens jullie heel veel plezier en succes met de voorbereidingen van dit prachtige initiatief. Op de fiets is het voor mij voorvroege en late diensten net ff te ver om er te komen werken. Maar het lijkt me heerlijk,eindelijk tijd voor de mens.

 2. Karin van der Straaten
  Karin van der Straaten zegt:

  Hallo Rina en Ralph, wij hebben elkaar mogen ontmoeten
  in de tuin van voormalig Hotel Dreyeroord, welke mijn ouderlijk huis was.
  Mijn gevoel bij deze was erg goed
  en daarom wens ik jullie een hele fijne nieuwe tijd daar toe.
  Dit gaat beslist iets moois worden!
  Kleurrijke groet, Karin

 3. Monique
  Monique zegt:

  Hallo Rina en Ralph

  Wat een super iniatief. Werk zelf al jaren in de zorg en het word er niet beter op.
  Wens jullie heel veel succed

 4. Juanita Bakker
  Juanita Bakker zegt:

  Dag Ralph,
  Als oud collega en om de hoek wonend bij dreyeroord heb ik belangstelling om de 16 de bij de informatie avond aanwezig te zijn.
  Wil je mij op de hoogte houden?
  Succes met alle voorbereidingen!
  Groet Juanita

 5. Sylvia van Druten
  Sylvia van Druten zegt:

  Hallo Ralph en Rina

  Ik las het artikel in de krant en het eerste wat in me opkwam was wat een super initiatief dit is een aanwinst voor Oosterbeek .
  Kleinschalig en tijd voor de cliënt dat is geweldig en dat jullie je daar voor gaan inzetten heb ik bewondering voor.
  Ik heb belangstelling om 16 juni bij de informatie avond aanwezig te zijn en wil graag samen kom met Juanita mijn vriendin.
  Wens jullie heel veel succes bij alle voorbereidingen!

  Vriendelijke groetjes Sylvia

 6. Sylvia van Druten
  Sylvia van Druten zegt:

  Hallo Ralph en Rina

  Ik las het artikel in de krant en het eerste wat in me opkwam was wat een super initiatief dit is een aanwinst voor Oosterbeek .
  Kleinschalig en tijd voor de cliënt dat is geweldig en dat jullie je daar voor gaan inzetten heb ik bewondering voor.
  Ik heb belangstelling om 16 juni bij de informatie avond aanwezig te zijn en wil graag samen kom met Juanita mijn vriendin.
  Wens jullie heel veel succes bij alle voorbereidingen!

  Vriendelijke groetjes Sylvia

 7. Marcel Boven
  Marcel Boven zegt:

  Zou het niet veel mooier zijn de huidige locatie (Dreyeroord) te gebruiken als gastenhuis? Met het budget dat beschikbaar is voor sloop en nieuwbouw zou renovatie en aanpassing toch ook haalbaar moeten zijn. Ik las dat in het ontwerp van het nieuwe gebouw rekening is gehouden met de historie van deze bijzondere locatie, maar juist die historie maakt sloop zo zonde.
  Als er bijvoorbeeld gekeken wordt naar de Tafelberg in Oosterbeek dan zie je dat er ook prima alternatieven voor sloop zijn. Daar is het oorspronkelijke aangezicht onveranderd gebleven.

 8. Antoinet Verborg
  Antoinet Verborg zegt:

  Hallo Ralph en Rina,

  Ik ben erg benieuwd hoe het gaat met de plannen.
  Ik was enthousiast na de presentatie in juni.
  Maar nu lijkt het er op dat de voortgang stagneert.
  Denken jullie dat wij als buurtbewoners, die positief staan ten opzichte van de plannen iets kunnen betekenen om jullie te steunen?
  Uiteindelijk was er bij de laatste herdenking, ik dacht 17 september, maar een handjevol mensen bij het hotel.
  Handtekeningen zijn snel verzameld, maar ik ben er van overtuigd dat lang niet iedere tegenstemmer zich goed verdiept heeft in de hele materie.
  Ik wens jullie in elk geval veel moed om door te gaan en zou graag horen als wij iets kunnen betekenen!

  Hartelijke groet,

  Antoinet Verborg

 9. Miranda
  Miranda zegt:

  Via een zoon van 1 van mijn clienten hoor ik van jullie proces. Wat goed om te lezen!!
  Ik zou graag op de hoogte gehouden willen worden van jullie vorderingen.

  Hartelijke groeten Miranda Hetterscheid casemanager dementie

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] het pand komt daarom een zorgwoning voor het echtpaar Kos te staan maar door het gebruik van ander materiaal en de grote bomen die moeten blijven staan, zal […]

 2. […] Ook op deze website stellen wij ons graag aan iedereen voor. Lees meer > […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *