‘Met de kok maak ik altijd grapjes, we hebben dezelfde humor’

‘Met de kok maak ik altijd grapjes, we hebben dezelfde humor’

Elly Soons (79) woont in het Gastenhuis Warmond, dat vlakbij haar vorige woning staat. “Ik moet zeggen dat ik hier heel gelukkig ben. Ik heb lieve mensen om mij heen en ik heb gelukkig een positief en vrolijk karakter. Dat helpt een mens enorm.”

“Gisteren speelde er hier een bluesband, dat vond ik heerlijk,” zegt Elly duidelijk nagenietend van het optreden. “Ze organiseren sowieso ontzettend veel leuke dingen hier. Ook klassieke muziek op de piano, iedere donderdagochtend komt hier een jonge vrouw die dat prachtig kan. Nou en of, ik ben altijd van de partij. Je moet er volop van genieten hè. Ik heb mijn leven lang geluisterd naar muziek, ik luister van alles, net waar ik zin in heb.”

Kwetsbaar en vertederend

Elly praat gemakkelijk en vertelt hoe ze in de zorg kwam te werken: “Ik ben oud-verpleegkundige, zelf heb ik altijd in de zorg gewerkt. Op mijn 18de begon ik in Bennekom en ik heb nog steeds heel leuk contact met degenen met wie ik de opleiding heb gedaan. Ieder jaar hebben we een reünie. Zo lang we er nog zijn, komen we bij elkaar. Ik vond het een mooi vak, de laatste jaren werkte ik op de kinderafdeling; ik was bijzonder gesteld op de couveusebaby’s omdat ze zo extra klein, kwetsbaar en vertederend zijn. Dat gevoel van toen kan ik nog helemaal terughalen. Mijn man is zeven jaar geleden na een kort ziekbed overleden, maar mijn twee dochters en mijn zoon waren en zijn me heel erg tot steun. Had ik al verteld dat mijn kleindochter ook in de verpleging werkt? Net als oma dus, we hebben altijd ontzettend leuke gesprekken samen.”

Vrolijk karakter

“Bernadette is een vrijwilliger die een goede vriendin is geworden en waar ik gezellige dingen mee doe. Zij betekent zo veel voor mij. We gaan ook shoppen samen, zo ook de kleding voor het feest voor mijn 80ste verjaardag eind juni, heb ik met haar gekocht. Zij kent mij door en door. Ik ben nogal kooplustig, dus ze remt me geregeld af. En dat is maar goed ook, ik heb bijna geen kastruimte meer! Ik woon hier nu goed een jaar. Het was in het begin natuurlijk wel even wennen, maar het is een heel open huis, heel gastvrij. Ik woonde al in Warmond, dus ik vond het heel belangrijk dat ik in Warmond kon blijven wonen. Ik praat hier heel gemakkelijk met andere bewoners, dat zit nu eenmaal in mijn aard. Als klein kind al kletste ik er lekker op los. Ik ben heel blij dat ik een vrolijk karakter heb.”

Zorg voor de bloemen

“Fietsen doe ik met fietsmaatjes, straks ga ik weer. Vanmiddag fiets ik met Ted, hij is de man van een goede vriendin van mij. Met Ted kan ik lezen en schrijven, we hebben zoveel lol samen joh. Laatste zaten we samen op de duo-fiets en een groepje jongeren riep: ‘Dag opa en oma!’. Wij kwamen niet meer bij van het lachen. Ik heb weliswaar een rollator, maar daar kom ik overal mee. Laatst zei ik: Ik voel me niet zo oud als ik ben. En zo voelt het ook. Ik word hier ook zo goed verzorgd, dat kan ik niet vaak genoeg benadrukken. Het leuke is dat ik hier altijd zorg voor de bloemen op vrijdag die op de markt worden gekocht. Die verdeel ik dan over een aantal vazen voor in het huis. Thuis werkte ik ook altijd in de tuin met mijn ouders, heerlijk vond ik dat.”

Grapjes maken

“Wilt u mijn appartement misschien even zien? Ik woon helemaal boven, daar heb ik een prachtig zolderappartement aan de voorzijde. Dus met mooi weer, zoals vandaag, sta ik er lekker naar buiten te staren. Er staat een hele mooie beuk. Ja, ik ben hier heel erg gelukkig, dat kan ik gerust zeggen. Iedereen is hier ook zo lief voor je. Een mevrouw waar ik altijd mee heb getennist, woont sinds kort ook hier. Zo kom je elkaar weer tegen, dat is wel leuk en bijzonder. Mag ik nog vertellen dat ik zo goed overweg kan met onze kok? Dat komt, wij hebben dezelfde humor, dus we kunnen goed lekkere foute grapjes maken. Wat voor grapjes? Ik zeg niets. En hij ook niet, hoor. Hij heeft beroepsgeheim, haha.”

Deel dit interview

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze halfjaarlijkse nieuwsbrief

  Tarieven

  Wat kost wonen bij een Gastenhuis? En hoe vraag je vergoeding aan vanuit de Wet langdurige zorg?

  Lees meer

  Vacatures

  Deel jij onze visie op dementiezorg? Wij zijn doorlopend op zoek naar zorgtalent op alle niveaus.

  Bekijk onze vacatures