Skip to main content

‘Het Gastenhuis levert maatwerk van hoge kwaliteit’

Het Gastenhuis Kerkdriel

‘Het Gastenhuis levert maatwerk van hoge kwaliteit’

Tonny Hazelzet is al sinds het begin één van de twee locatiemanagers van Het Gastenhuis Kerkdriel. Na het vertrek van haar collega, kreeg Tonny afgelopen jaar in mei Cindy Wiesman aan haar zijde. Sindsdien heeft het duo zich ontwikkeld tot een ijzersterk zorgkoppel. In dit interview stelt Cindy zich voor en vertelt Tonny hoe zij het ervaart om al ruim vier jaar dit mooie Gastenhuis te runnen. “Ik ervaar dit nog steeds als mijn tweede thuis”.

Wat was jouw eerste ervaring bij Het Gastenhuis, Cindy?

“Ik ben bij Het Gastenhuis begonnen als trainee. Daarvoor werkte ik acht jaar in de gehandicaptenzorg als begeleider en vervolgens heb ik een managementopleiding gedaan. Werken met mensen met dementie was nieuw voor mij. Graag wilde ik doorgroeien en de functie beter leren kennen. Tijdens mijn traineeship kwam ik in aanraking met verschillende thema's zoals leiderschap, kwaliteit en visie en leerde ik Het Gastenhuis op verschillende locaties kennen, waaronder een stageweek hier in Kerkdriel. Sinds 1 januari ben ik officieel de tweede locatiemanager.”

Wat heb je vooral geleerd de afgelopen periode?

Cindy: “Ik heb vooral veel geleerd door mee te kijken in de keukens van andere locaties van Het Gastenhuis en met andere managers. Ik zag dat iedereen de visie van Het Gastenhuis uitstraalt, maar er een eigen draai aan geeft. Dit heeft mij geholpen te bepalen wat ik zelf wel en niet zou doen. Deze ervaringen heb ik mooi als bagage mee kunnen nemen naar hier.”

Wat spreekt jou zo aan in de visie van Het Gastenhuis?

“Ik vind de visie van Het Gastenhuis erg mooi, met de focus op de mens en niet op de ziekte, de dementie. Het is echt een thuis voor de bewoners, waar ze zichzelf kunnen zijn met de zorg die ze nodig hebben. Ik draag hier maar wat graag mijn steentje aan bij.”

Tonny, wat zijn de sterke punten van Cindy in de samenwerking met jou?

“Cindy is een goede sparringpartner en we hebben ook nog eens veel lol samen. Ze heeft vernieuwende inzichten op het gebied van bijvoorbeeld verzuim en ze is praktisch in het opzetten van zaken en het opstellen van bijvoorbeeld correspondentie. Ik ben blij met haar inzichten en ik vind Cindy kwalitatief heel sterk. Persoonlijk ben ik vooral gericht op de medische aspecten, zoals medicatie en het contact met huisartsen, zodat we elkaar goed aanvullen.”

En Cindy, hoe ervaar jij het werken met mensen met dementie?

“Ik zie veel gelijkenissen met mijn ervaringen in de gehandicaptenzorg, vooral in de werkwijze waarbij naar het individu wordt gekeken en de kracht van de persoon centraal staat. Ik kijk naar wat iemand nog wel kan en hoe activiteiten van thuis voortgezet kunnen worden, hier in Het Gastenhuis. Een verschil met mijn vorige werk is dat het nu minder gaat om het aanleren van nieuwe dingen, maar meer om het behouden van de mogelijkheden die er nog zijn.”

Hoe wordt in Het Gastenhuis omgegaan met het idee van een 'thuis voor de bewoners?

Tonny: “Er wordt veel nadruk gelegd op het creëren van een echt thuis voor de bewoners. De familie van onze bewoners worden ook gezien als onderdeel van één groot familiehuis en wij moedigen ze aan om vooral betrokken te blijven en gewoon op bezoek te komen, in plaats van alleen te moeten zorgen. Ook het samen eten vinden wij belangrijk, waarbij familieleden welkom zijn en gezellig kunnen komen aanschuiven.”

Hoe ervaar jij Tonny, na ruim vier jaar, het werken in Het Gastenhuis?

“Ik ervaar dit nog steeds als mijn tweede thuis en ik ben ontzettend trots op de collega's, op de bewoners en op de families. Het is soms hard werken en behoorlijk stressvol, maar het is hartstikke mooi werk waarbij ik echt iets voor de bewoners beteken. Ik ben van mening dat de zorg in Het Gastenhuis echt maatwerk van hoge kwaliteit is, met veel meer tijd en aandacht voor de bewoners dan je elders vaak ziet.”

Welke ontwikkelingen heb jij gezien in de acceptatie van Het Gastenhuis in de buurt?

Tonny: “In het begin was het best wel even wennen voor het dorp, het is erg ons kent ons hier, maar ik merk dat er nu alleen maar positieve reacties zijn en dat er steeds meer mensen uit de buurt komen wonen. Ook komen er steeds meer aanvragen voor vrijwilligerswerk van mensen uit omgeving. Het Gastenhuis wordt meer en meer een begrip in Kerkdriel!”

Waar leggen jullie zoal de nadruk op voor de bewoners?

Tonny: “Er wordt veel aandacht besteed aan activiteiten, zoals het Vergeet-me-niet-pad dat veel gebruikt wordt – op deze manier kunnen bewoners heel goed zelfstandig weg. Door het pad te volgen komen ze vanzelf weer thuis, hier bij ons. Ook worden er speciale vakantieweken georganiseerd met uitstapjes, zoals een bezoek aan de Beekse Bergen en een speelgoedmuseum, én wordt de vakantie steevast afgesloten met een grote barbecue waarbij de familieleden welkom zijn. We wandelen ook veel in de buurt en wij hebben goede contacten met lokale ondernemers, bijvoorbeeld voor onze verse groente.” Cindy: “Ook erg leuk is onze tuin. We hebben er al eentje, maar er komt een grotere kas te staan om zelf groente en fruit te kweken. En binnenkort schaffen we nog een wormenhotel aan voor het composteren van onze voedselresten.” Tonny: “Je ziet het, wij maken gewoon van elke dag een feestje samen met onze bewoners.”

Actueel Kerkdriel

Bewoners vakantie in Gastenhuis Kerkdriel!

In Het Gastenhuis Kerkdriel organiseerden we een leuke bewoners vakantie! Deze vakantie stond in het t…

Lees verder

Oranjegekte in Het Gastenhuis!

In Gastenhuis Kerkdriel en Gastenhuis Bergen op Zoom zijn de bewoners helemaal klaar voor de spannende…

Lees verder

Medewerkers

Een duurzame keuken in Het Gastenhuis

Sinds mei 2022 werkt Marjan als kok in Gastenhuis Kerkdriel. In november vorig jaar is zij, samen met…

Lees verder
Bekijk meer verhalen