Alle neuzen staan dezelfde kant op

Alle neuzen staan dezelfde kant op

Samen hebben ze flink wat jaren zorgervaring bij grote zorginstellingen, maar het roer gaat bij Yvonne Smits en Yolanda Rutten drastisch om. Op zaterdag 7 augustus openen de deuren van hun kleinschalige Gastenhuis in Etten-Leur, dat 24 uur zorg en een warm thuis biedt aan mensen met dementie. “Ik durf te geloven dat wij een topteam met een berg aan kwaliteit en mensenliefde in huis gaan krijgen.” 

De laatste plinten en vensterbanken worden bevestigd en nog maar een paar muren hebben een verse laag verf nodig. Yvonne en Yolanda kunnen niet wachten op de officiële opening van het Gastenhuis, het enthousiasme is bijzonder groot en dat laat het zorgkoppel blijken ook. “De laatste tijd hadden we zoiets van: die zorg moet toch anders kunnen? Dus trok Yolanda de stoute schoenen aan en heeft ze gereageerd op een vacature,” aldus Yvonne. “Doorgaans zijn het (echt)paren die een Gastenhuis runnen, maar Yolanda en ik voldeden aan het gewenste plaatje waarin de continuïteit geborgd is. Daarom zijn wij het voor Etten-Leur geworden.”

Keuze vanuit het hart

Inmiddels heeft het zorgkoppel bewoners gevonden voor nagenoeg alle 20 appartementen, een aantal is nog beschikbaar. Met een vast team van zo’n 25 medewerkers – van verpleegkundigen en verzorgenden tot woonzorgbegeleiders en koks die elke dag vers koken – leveren zij binnenkort dagelijkse zorg en begeleiding. Yolanda: “We bezoeken iedere bewoner sowieso één keer thuis zodat we de thuissituatie kennen. Wij willen graag dat ze het leven voortzetten zoals thuis, zodat wij weten: wat is voor hen thuis? We hebben al talloze indrukwekkende en aangrijpende verhalen gehoord. Van mantelzorgers bijvoorbeeld, die heel erg opgelucht waren omdat we met het Gastenhuis zo’n mooie en passende oplossing bieden voor hun ouders.” Yvonne: “Een toekomstig bewoonster zei tegen ons: ‘Ik wil graag in jullie Gastenhuis wonen en die keuze maak ik vanuit mijn hart. Het gevoel dat ik bij jullie krijg is goed en voelt echt’. Daar schiet je toch bijna van vol?”

Topteam

“Het is een misverstand om te denken dat bewoners allemaal oude mensen met krulspelden zijn die bingo spelen. Dementie kan al vroeg beginnen, denk voor onze bewoners aan leeftijden tussen de 67 en 96 jaar,” vult Yolanda aan. Yvonne: “Het viel ons vooral op dat men heel breed geïnteresseerd is. Zo is muziek erg belangrijk, maar we hebben ook de wens gekregen om te kunnen bridgen met een glaasje wijn. Daarnaast spraken we een paar mannen die altijd in de techniek hebben gezeten, nou die gaan elkaar zeker nog vinden. Kijk, wat wij willen is met het hele team iets moois neerzetten voor onze bewoners. En het zal best zoeken zijn, zeker in het begin, want het huis en het team is natuurlijk nieuw. Maar we kunnen terugvallen op een staande organisatie met 14 Gastenhuizen en een landelijk hoofdkantoor dat ons ondersteunt. En de neuzen van de aangenomen collega’s? Die staan allemaal dezelfde kant op. Daar hebben wij ook op geselecteerd. We hebben alvast een speed date voor ze georganiseerd zodat iedereen elkaar al wat leert kennen.” Yolanda zegt: “En we hebben ongelofelijk geboft met de vrijwilligers die zich hebben gemeld, we waren onder meer onder de indruk van hun achtergrond. Kortom, het voelt voor Yvonne en mij heel bijzonder dat we na 30 jaar in de zorg nog zó’n boost krijgen van iets moois en nieuws.”

Deel dit interview

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze halfjaarlijkse nieuwsbrief

  Tarieven

  Wat kost wonen bij een Gastenhuis? En hoe vraag je vergoeding aan vanuit de Wet langdurige zorg?

  Lees meer

  Vacatures

  Deel jij onze visie op dementiezorg? Wij zijn doorlopend op zoek naar zorgtalent op alle niveaus.

  Bekijk onze vacatures