Uncategorized

RTV Utrecht op bezoek in Gastenhuis Leusden na versoepeling bezoekregels

By 19 juni 2020 mei 17th, 2021 No Comments

RTV Utrecht op bezoek in Gastenhuis Leusden na versoepeling bezoekregels

Klik hier en bekijk het filmpje van RTV Utrecht

Leusdens verpleeghuis blij met versoepeling bezoekregels, maar het loopt nog niet storm

 

PROVINCIE UTRECHT – Vanaf vandaag mogen bewoners van verpleeghuizen meerdere bezoekers ontvangen. Dat is een maand eerder dan gepland omdat er in de meeste huizen de afgelopen periode geen nieuwe besmettingen zijn aangetroffen.

De versoepeling is goed nieuws voor onder meer de bewoners van Het Gastenhuis in Leusden en hun familieleden. Op de locatie wonen mensen met dementie. Een van hen is de 94-jarige Mary van de Wall.

Afgelopen drie weken mocht ze maar één zoon één keer per week binnen ontvangen. “Het kon niet anders, het was voorgeschreven dus je moest het zo doen”, vertelt ze. Maar vanaf vandaag is dus ook haar andere zoon welkom. Niet tegelijk overigens, want het maximum aantal bezoekers per keer blijft op één. Bezoek gebeurt op anderhalve meter afstand en in een speciale ruimte. “Heerlijk!” glundert ze. “Ik krijg toevallig vanmiddag mijn zoon op bezoek. Dat is echt fijn hoor, daar genieten we allemaal van.”

TERRAS

Het Gastenhuis in Leusden heeft een groot terras met daar omheen een laag hek. Veel familieleden zijn afgelopen maanden aan het hek geweest om hun familielid in het huis op te zoeken. Dat was volgens Wendy Schanshort van Het Gastenhuis een fijne manier om ervoor te zorgen dat de bewoners hun familie in coronatijd tóch konden zien.

“Hier hebben we dagelijks wel drie en soms vier mensen aan het hek gehad als bezoek. Dan gingen andere bewoners zich er ook mee bemoeien. Dus het is ook heel gemoedelijk geweest. Dat heeft ook wel weer zijn charme. We zijn spekkoper geweest dat we een vrij open locatie hebben, zodat dit ook kon.”

De versoepeling zorgt nog niet voor drukte, merken ze vandaag in Het GastenHuis. “Het loopt nog niet zo’n vaart met familieleden. Veel van de families komen dan toch liever even aan het hek staan als bezoek. De bezoekjes binnen zijn namelijk wel op afspraak. Dan zie je dat mensen toch graag ad hoc aan het hek komen staan.”

MONDKAPJE

Schanshort is blij dat bezoekers binnen geen mondkapje hoeven te dragen. “We merkten ook dat sommige bewoners achterdochtig of ongerust werden van die mondkapjes. Het is moeilijk uit te leggen waarom je die draagt. Ze vinden het ook lastig om familieleden te herkennen en ze verstaan het bezoek slecht, want je mist de expressie op het gezicht.”

In Het Gastenhuis zijn ze blij dat de regels langzamerhand wat worden versoepeld. “Iets minder regels maakt het natuurlijk allemaal wat spontaner en dat spontane zou je wel weer terug willen”, zegt ze.

Toch is voorzichtigheid geboden. “Je merkt dat je het met kleine stapjes wilt doen. Je kunt je voorstellen hoe graag de familie meer vrijheid wil en hoe graag de bewoner het wil. Maar we zitten hier wel met twintig mensen in een kleinschalige voorziening. Als er wat gebeurt heeft dat grote gevolgen voor de hele groep en ook voor het personeel.”

Deel dit nieuwsbericht

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze halfjaarlijkse nieuwsbrief

  Tarieven

  Wat kost wonen bij een Gastenhuis? En hoe vraag je vergoeding aan vanuit de Wet langdurige zorg?

  Lees meer

  Vacatures

  Deel jij onze visie op dementiezorg? Wij zijn doorlopend op zoek naar zorgtalent op alle niveaus.

  Bekijk onze vacatures