Skip to main content

‘Het gaat uiteindelijk om mens zijn en mens zien’

‘Het gaat uiteindelijk om mens zijn en mens zien’

Marloes Haaksman is de locatiemanager van Het Gastenhuis Amsterdam Overhoeks dat in maart 2025 de deuren zal openen. Momenteel is Marloes druk bezig met de bewonersgesprekken en maakt ze afspraken om haar team samen te stellen. “Wij willen echt een onderdeel van de buurt worden en buren zijn met iedereen.”

Kun je vertellen wie je bent en wat je achtergrond is?

“Mijn naam is Marloes Haaksman en ik ben 32 jaar. Mijn achtergrond ligt in oefentherapie Cesar, een holistische vorm van houding- en bewegingstherapie die nauw verwant is aan fysiotherapie. Na mijn opleiding heb ik gewerkt in een verpleeghuis en op geriatrische revalidatieafdelingen, hier kwam ik aanraking met mensen met dementie. Tijdens mijn laatste stage in het verpleeghuis ontmoette ik een meneer met wie ik een bijzondere klik had. Dat was voor mij een keerpunt: ik besefte dat dit zijn de mensen waar ik van betekenis voor wilde zijn.”

Hoe ben je zo bij het Gastenhuis terechtgekomen?

“Na een aantal jaar als oefentherapeut te hebben gewerkt zocht ik naar meer verdieping en uitdaging. Ik miste een breder perspectief en besloot daarom de master Innovatie in Zorg en Welzijn te volgen. Deze kennis wilde ik graag combineren met mijn passie voor het werken met mensen met dementie. Via een vriendin hoorde ik over Het Gastenhuis en hun traineeship en het bleek een hele goede match te zijn.”

Hoe zag jouw traineeship bij het Gastenhuis er precies uit?

“Het is een interne opleiding die je voorbereidt op het managen van een locatie. Je loopt stage op verschillende locaties en doet ervaring op in alle aspecten van de organisatie. Ik heb stagegelopen in Zwolle en Nijmegen, waar ik ook betrokken was bij de opstart van een nieuwe locatie. Het dynamische proces gaf me veel energie. Toen wist ik zeker dat ik zelf ook een locatie wilde opstarten en dat is nu aan het gebeuren hier in Amsterdam-Noord.”

Amsterdam Overhoeks is de eerste grootstedelijke variant van Het Gastenhuis. Wat maakt deze locatie zo uniek?

“Wat Amsterdam Overhoeks bijzonder maakt is de integratie in een groter gebouw. Boven ons zijn appartementen waar mensen zelfstandig wonen of lichte zorg krijgen. Wij willen echt een onderdeel van de buurt worden en buren zijn met iedereen, zowel met de mensen boven ons als in de omliggende wijk. We willen aansluiten bij de bestaande initiatieven in Overhoeks en samen een warm en kleurrijk thuis creëren voor onze bewoners.”

Je hebt het over een kleurrijk thuis dat je wilt gaan neerzetten. Wat betekent dit voor jou?

“Amsterdam is een diverse stad en die diversiteit willen we weerspiegelen in dit Gastenhuis. We streven naar een kleurrijk team en een kleurrijk huis waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht de achtergrond. Die mix van culturen en achtergronden maakt het dynamisch en interessant. Uiteindelijk doen we het met elkaar.”

Je hebt bijna alle Gastenhuis-locaties bezocht. Wat spreekt je zo aan in het concept?

“Wat ik aantrekkelijk vind aan het Gastenhuis is de ruimte voor eigen inbreng en innovatie. Als locatiemanager kan ik mijn creativiteit kwijt en Amsterdam Overhoeks mijn eigen kleur geven. Het Gastenhuis staat open voor nieuwe ideeën en stimuleert ‘out of the box’-denken. Ik krijg de ruimte om te experimenteren en te ontdekken wat werkt. Dat is belangrijk voor mij omdat ik dingen graag nét even anders aanpak.”

Kun je een voorbeeld geven van hoe je die ruimte voor innovatie benut?

‘’Vaak denken we bij innovatie aan technologische innovaties, die het leven of het wonen makkelijker maken. Hierin blijf ik bij wat er ontwikkeld en kijk of we dat ook kunnen inzetten bij Het Gastenhuis. Maar juist de kracht zit ook in de sociale innovatie. Ik probeer op een vernieuwende manier collega’s te werven, bijvoorbeeld door speeddates te organiseren. We moeten creatief zijn om mensen te bereiken. Ik geloof echt in de kracht van een persoonlijke benadering en verbinding.”

Wat is jouw visie op het werken met mensen met dementie?

“Voor mij is het belangrijk om te kijken naar de mens achter de dementie. We moeten afstappen van het medische model en beseffen dat het in de eerste plaats mensen zijn die een fijn thuis vinden en het leven kunnen leven zoals zij willen. Ik word blij van de wederkerigheid in de relatie met de bewoners. Samen een kopje koffie drinken, een wandelingetje maken, dat zijn de momenten die het wat mij betreft bijzonder maken. Ik geloof dat er naast de uitdaging van dementie nog heel veel mogelijk is; juist als we het samen doen.”

Tot slot, wat wil je graag nog meegeven?

“De kern van mijn verhaal is de verbinding met elkaar: het team, met familie, met de wijk. We willen open deuren hebben, van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Dat is de kracht van Amsterdam Overhoeks: het gaat niet alleen om het huis, maar om de hele omgeving. We doen het samen. Uiteindelijk draait het allemaal om mens zijn en mens zien.”

Deel dit interview

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze halfjaarlijkse nieuwsbrief

    Tarieven

    Wat kost wonen bij een Gastenhuis? En hoe vraag je vergoeding aan vanuit de Wet langdurige zorg?

    Lees meer

    Vacatures

    Deel jij onze visie op dementiezorg? Wij zijn doorlopend op zoek naar zorgtalent op alle niveaus.

    Bekijk onze vacatures