18 april 2016geplaatst door Anko Marringa & Marjan Oosterboer

‘Iedereen deelt dezelfde wens als het gaat om ouder worden. We willen een menswaardig leven leiden tot het einde. We willen met respect behandeld worden, onze eigen beslissingen kunnen nemen en zoveel mogelijk zelf blijven doen. Ook als we voor steeds meer zaken afhankelijk worden van de hulp van anderen. Mensen met dementie hebben deze wens ook, al kunnen ze die niet altijd meer uiten. Het is ontzettend belangrijk dat we ons dit realiseren, zodat we hen kunnen helpen om deze wens toch te blijven vervullen.’

Toe aan een meer betekenisvolle werkomgeving kwam Marjan het Gastenhuis op het spoor. Ze werkt al jaren in de ouderenzorg in verschillende functies van praktijkbegeleider, nachthoofd, afdelingsmanager, coachend verpleegkundige en projectcoach. Anko voelde zich net zo geraakt door de visie van het Gastenhuis. Hij werkte vele jaren als docent, coach, (interim-)manager en organisatieadviseur in het werkveld van beroepsonderwijs, opleidingen en ambulante zorg. ‘Hierin ben ik gewend om de ander als uitgangspunt te nemen in mijn communicatie en handelen. Ik kan iemand immers pas ergens mee helpen of iets bijbrengen, als ik me kan verplaatsen in zijn of haar huidige situatie en leervermogen. In het Gastenhuis zal dat straks niet anders zijn.’

In contact met personen met dementie gaat het vooral om een stukje “tact”. Elke dag zullen we worden geconfronteerd met ander gedrag en andere situaties. En elke keer weer zullen we op dat moment moeten bepalen hoe we het best kunt reageren. We zullen moeten balanceren tussen het aanvaarden van beperkingen en het stimuleren van mogelijkheden, tussen meegaan in iemands gevoelswereld en het stellen van grenzen binnen onze relaties.

Ook van onze medewerkers verwachten we dat ze deze tact in huis hebben. Tonen ze respect voor de individuele persoon, met zijn eigen waarden en normen, interesses en mogelijkheden? Verdiepen ze zich in de persoonlijkheid en levensgeschiedenis van de mensen voor wie ze zorgen en hebben ze respect voor de vaak wisselende gevoelens en emoties waarmee ze geconfronteerd worden? En, last but not least, voelen ze aan welke reactie passend is of niet?

Anko is geboren en opgegroeid in Woudenberg. ‘Leusden voelt voor mij dan ook een beetje als thuiskomen.’ Marjan’s roots liggen in Amersfoort. We zijn nu zeven jaar samen, maar kennen elkaar al 47 jaar. Samen hebben we vijf volwassen kinderen, allen werkzaam in het onderwijs en het jeugdtheater, en vijf kleinkinderen. Ook hen zullen wij straks regelmatig in ons Gastenhuis verwelkomen.

11 antwoorden
 1. Marion
  Marion zegt:

  Van harte gefeliciteerd!
  Tevens welkom in Leusden.
  Mochten jullie nog op zoek zijn naar een vrrzorgende 2 die veel ervaring heeft met dementerende ouderen houd ik mij van harte aanbevolen.voor een functie.
  Mijn naam is Marion en ik ben op zoek naar een fulltime baan in de zorg.
  Woon in Leusden en ik ben nu werkzaam als Zzp-er.
  Hartelijke groet en misschien tot horens.
  Marion
  Tel 033 4953150 of 0614370477

 2. Albertine van Ruitenbeek
  Albertine van Ruitenbeek zegt:

  Ik woon tegenover het Gastenhuis. Het moet nog gebouwd worden. Hulpmiddelen nodig? Ik kan ze leveren, ook tweedehands.

 3. Gretha Jochems
  Gretha Jochems zegt:

  Anko en Marjan,
  Van harte! Gaaf dat jullie deze uitdaging aangaan!
  We wensen jullie heel veel succes en hopen jullie nog eens te ontmoeten.
  Warme zorggroet,
  Gijs & Gretha Jochems
  (We hebben elkaar op de info avond gesproken)

 4. Janneke Iking
  Janneke Iking zegt:

  Hier een ontzettend trotse dochter!!
  Ik heb nu al zin om daar straks regelmatig langs te komen.
  Wat een mooi avontuur en jullie op het lijf geschreven.
  Gaat helemaal goed komen!! Hoezee

 5. Thea van Drunick
  Thea van Drunick zegt:

  Jaaaaa! Anko en Marjan, het begin van jullie grote verandering is er. Geweldig dat jullie dit samen aangaan. Inspiratie en stimulatie geven jullie elkaar ook hier weer. Veel succes, lieverds.

 6. Alie Pomp
  Alie Pomp zegt:

  Marjan en Anko.
  Veel respect voor jullie dat jullie deze uitdaging aan gaan! We blijven jullie volgen en komen graag eens bij jullie en bewoners op bezoek. Groeten Rikus en Alie

 7. Alie Pomp
  Alie Pomp zegt:

  Marjan en Anko.
  Veel respect voor jullie dat jullie deze uitdaging aan gaan! We blijven jullie volgen en komen graag eens bij jullie en bewoners op bezoek. Groeten Rikus en Alie

 8. Marga van Binnendijk
  Marga van Binnendijk zegt:

  Gefeliciteerd Marjan en Anco. Leuk zo’n nieuwe uitdaging!
  Marian we kennen elkaar van het Elisabeth.Ik woon vlakbij het nog te bouwen gasthuis op 1 min lopen….. Het lijkt mij erg leuk om in dit gasthuis als activiteitenbegeleidster/ medewerker welzijn te werken. Mochten hier uren voor zijn ,kan het wat mij betreft ook al voor 8 uurtjes per week.
  Vriendelijke Groeten, Marga

 9. Alise Berculo
  Alise Berculo zegt:

  Marjan, heb alles gelezen wat een fantastisch initiatief! Wens jullie veel succes en plezier met het opstarten van dit prachtige zorghuis!

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *