29 maart 2019geplaatst door Evert de Groot & Geke Haasjes

Muziek doet iets met mensen. Muziek roept emoties op. We kunnen er blij of bijvoorbeeld heel ontspannen van worden. Muziek kan mooie herinneringen oproepen, maar ook weggestopt verdriet aan de oppervlakte brengen. Muziek is goed voor iedereen. Maar zeker voor mensen met dementie. Het gevoelsleven treedt steeds meer op de voorgrond en muziek is dan van bijna therapeutische waarde.

Huispiano

Vandaar dat we veel met muziek doen. Een plaatje draaien op een pick-up, Andre Rieu op het scherm of iemand thuis uitnodigen om samen met ons muziek te maken. Dat kan gemakkelijk want we hebben een piano in de gemeenschappelijke woonkamer staan. Het is een erfstuk van Evert. Zijn vader heeft er altijd veel op gespeeld. Het zou hem heel goed doen te weten dat zijn piano zo’n mooie, nieuwe bestemming heeft gekregen.

Spelen en zingen

Maandagmorgen 25 maart kregen we bezoek van Annelies Tijssen. Zij mocht als eerste de volledig gerepareerde en mooi gestemde piano uitproberen. Wat klonk haar spel mooi! Met z’n allen zaten we in een grote kring rond de piano. Annelies speelde een afwisselend repertoire. Levensliederen werden afgewisseld met klassieke, romantische composities van bijvoorbeeld Debussy. Bij het ene lied werd aandachtig geluisterd. Bij het andere uit volle borst meegezongen.

Lach en een traan

Liedjes ‘uit de oude doos’ toverden bij velen een lach op het gezicht. En wat te denken van onze Sien. Ze zong heel stoer, want geheel solo, het liedje met de titel ‘Mammies danslust’. Het is een liedje dat haar moeder thuis altijd veel had gezongen. Ze kende het nog uit haar hoofd en liet het met veel plezier aan ons horen. Het liedje ‘Daar bij die waterkant’ riep weer heel andere emoties op bij Jos. Hij vertelde dat hij zijn vrouw, nog maar recent hem ontvallen, aan zee had ontmoet. Tijdens het zingen vloeide er een traan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *