Wie denkt dat wonen in een Gastenhuis alleen is weggelegd voor mensen met een hoog inkomen heeft het gelukkig mis. Hoewel we een particuliere aanbieder zijn, is onze prijs veel lager dan die van vrijwel alle andere particuliere zorgaanbieders. En, afhankelijk van uw inkomen, niet per definitie veel hoger dan wonen in een verpleeghuis.

Voor de huur van uw appartement, inclusief alle hotel- en servicekosten betaalt u tussen € 1.422 en € 2.379 per persoon per maand, afhankelijk van de prijsklasse van uw appartement (tarieven 2019, btw-vrij). Uw zorgkosten krijgt u vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) via het persoonsgebonden budget (pgb).

Wij bieden drie prijsklassen appartementen. Hebt u een gemiddeld (pensioen)inkomen [1] en huurt u een appartement in onze voordeligste klasse A? Dan betaalt u voor wonen in een Gastenhuis slechts € 300 meer per maand dan voor wonen in een regulier verpleeghuis. Dit komt vooral doordat u bij ons een veel lagere wettelijke eigen bijdrage betaalt. Hebt u alleen een AOW en geen pensioen, of weinig pensioen? Dan profiteert u minder van dit voordeel en is het verpleeghuis duidelijk goedkoper.

Vergoeding van uw zorg via het pgb

Hebt u 24-uurszorg nodig ofwel een Wlz-indicatie 4, 5 of 7? Dan hebt u recht op vergoeding van onze zorgkosten via het pgb. U betaalt dan zelf niets voor de zorg die wij u bieden in Het Gastenhuis, behalve het lage tarief ‘wettelijke eigen bijdrage’ (zie verderop).

Wat is het pgb, en hoe kom ik eraan?

Het persoonsgebonden budget (pgb) is een voorziening waar u recht op hebt als u een zogenaamde Wlz-indicatie hebt. Dit is een indicatie die het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) afgeeft, en waaruit blijkt dat u 24-uurs zorg nodig hebt. Hoe u de CIZ-indicatie aanvraagt, leest u hier.

Hoeveel eigen bijdrage moet ik maandelijks betalen?

De zogenaamde eigen bijdrage is een maandelijks bedrag dat u wettelijk verplicht bent te betalen aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK) als u 24-uurs zorg krijgt. Zoals gezegd is dit bedrag inkomensafhankelijk. Hier vindt u een rekenhulp om te berekenen hoeveel u zou moeten betalen. Let op: kies bij de tweede vraag voor: ‘Persoonsgebonden budget’, bij de derde vraag voor: ‘Pgb voor de Wet langdurige zorg (Wlz)’ en bij de vierde vraag (Ontvangt u zorg in een instelling?) voor: ‘Nee. Bij vraag 5 wordt de ‘grondslag sparen en beleggen‘ gevraagd. Weet u die niet precies? Een hele ruwe schatting volstaat, want dit bedrag telt niet zwaar mee in de berekening.

Rekenvoorbeeld

Trees de Vries, 75 jaar en alleenstaand, heeft een gemiddeld inkomen en vermogen [1]. Haar bruto-inkomen is € 23.000 per jaar (AOW en pensioen samen) en haar vermogen € 86.000. Onderstaand ziet u wat wonen in ons middenklasse appartement type B (35m2) haar per maand zou kosten vergeleken met een regulier verpleeghuis:

Vergelijking kosten Gastenhuis met regulier verpleeghuis bij gemiddeld (pensioen)inkomen Het Gastenhuis regulier verpleeghuis
Zorg, vergoed via zorgverzekeraar (pgb versus ‘in natura’), per maand 0 0
Wettelijke eigen bijdrage CAK, per maand € 23 € 1.147
Woonlasten, per maand
–   Huur appartement type B (middelste prijsklasse) € 983
–   Servicekosten (verwarming/elektra/water, onderhoud van alle ruimtes en tuinen, tv/telefoon/kabel/wifi, gemeentebelastingen etc.) € 362 € 50 [2]
–   Hotelkosten (alle maaltijden, wassen, strijken, schoonmaak etc.) € 569 € 44 [3]
Totaal € 1.937 € 1.241

Wettelijke eigen bijdrage Wlz, tarieven 2019

Bron: Het CAK

Vergelijking hoogte eigen bijdrage per maand Het Gastenhuis regulier verpleeghuis
Tariefgroep eigen bijdrage Wlz, 2019 Lage tariefgroep Hoge tariefgroep
Eigen bijdrage per maand (inkomensafhankelijk) € 23 – € 850 p. maand € 164 – € 2.365 [4] p. maand

Kosten huur, hotel- en servicekosten

Zoals gezegd betaalt u voor de huur van uw appartement, inclusief alle hotel- en servicekosten tussen € 1.422 en € 2.379 per persoon per maand, afhankelijk van de prijsklasse van uw appartement (tarieven 2019, btw-vrij). Uiteraard specificeren wij deze kosten voor u in onze offerte en factuur.

Wat is inbegrepen?

In dit bedrag zijn vrijwel al uw kosten inbegrepen, zoals:

 • Huur van uw appartement
  • Onze eenpersoonsappartementen zijn ca. 35m² groot, onze tweepersoonsappartementen ca. 50m²;
  • Alle appartementen zijn voorzien van een mooie eikenhouten vloer en een luxe badkamer en pantry (aanrecht, kraan en spoelbak en ruimte voor een koelkast etc.);
  • De hogere prijsklasse appartementen liggen meestal op de begane grond en hebben meestal een tuintje. De goedkopere prijsklasse appartementen liggen meestal op de eerste en bij een paar Gastenhuizen op de tweede verdieping (uiteraard is er een lift).
 • Alle maaltijden, dranken en tussendoortjes en drankjes voor uw bezoek.
 • Verzorging van alle was:
  • dagelijks schone handdoeken en washandjes;
  • bedden, linnengoed, kleding;
  • strijken van de bovenkleding.
 • Onderhoud van uw appartement en tuin.
 • Verwarming, elektra, water, wifi, kabel, vaste telefoon en tv-aansluiting en tv-abonnement op uw appartement en in de gemeenschappelijk ruimtes;
 • Gemeentebelastingen (afval-, waterzuivering- en rioolheffing).
 • Schoonmaak en onderhoud van het gebouw en de gemeenschappelijke ruimtes en tuin, inclusief glasbewassing, installatie-onderhoud, lift, brandmeldcentrale, verwarmingsinstallatie, legionellabeheer, etc.
 • Parkeren op eigen terrein voor uw bezoek.

Welke kosten komen voor uw eigen rekening?

 • Toiletartikelen;
 • Kapper en pedicure;
 • Kostprijs van uitjes (u betaalt alleen voor de werkelijk gemaakte kosten, zoals toegangskaartjes of een ingehuurde chauffeur);
 • Een bijdrage als uw bezoek gezellig mee-eet;
 • Uw ziektekostenverzekering, en eventueel een WA- en/of inboedelverzekering.

[1] Gemiddeld (pensioen)inkomen van een 65-plusser is € 23.000 per jaar (AOW en pensioen samen) en gemiddeld vermogen € 86.500. Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 2019.

[2] Indicatief bedrag voor aansluitingen en abonnementen voor wifi, een vaste telefoonlijn en televisie in het appartement. Bij Het Gastenhuis is dit inbegrepen.

[3] Indicatief bedrag voor het merken, wassen en strijken van kleding. Bij Het Gastenhuis is dit inbegrepen.

[4] De eerste vier maanden dat u in een verpleeghuis woont geldt een maximale eigen bijdrage van € 862. Daarna geldt het tarief genoemd in de tabel.

Laatste nieuws

Onze huizen

Neem even een momentje..

...om onze Privacy verklaring te bekijken.
Bij Het Gastenhuis gaan wij zorgvuldig om met uw persoonlijke gegevens.
Wij gebruiken functionele, analytische en tracking cookies. De tracking cookies gebruiken wij alleen voor wervingscampagnes. Wij verzamelen alleen anoniem statistieken van bezoekers.

Privacy verklaring | Deze balk sluiten