16 augustus 2019geplaatst door Evert de Groot & Geke Haasjes

Het is een zomer (geweest) met veel mooie, warme dagen. Daardoor kunnen we de uitjes vaak buiten organiseren. Zo zijn we laatst in het Boerenbondsmuseum in Gemert geweest. In dit openluchtmuseum stapten onze bewoners letterlijk een Brabants boerendorp binnen van zo’n honderd jaar geleden. Het dorpje kent ambachtshuisjes, een heus dorpscafe, een kruidenierswinkeltje en een authentiek plattelandsschooltje. Op voorstel van Truus gingen we in het schooltje met z’n allen met veel plezier op de klassenfoto!

Aanrader

Het openluchtmuseum is een echte aanrader voor ‘jong’, maar misschien wel vooral voor ‘oud’. Er is zoveel herkenning met de eigen jeugd, waardoor onze bewoners niet uitgepraat raakten! Plaatsgenomen in de oude schoolbankjes werden veel herinneringen opgehaald. Die waren niet altijd even positief. Zo kijkt Frans met weinig plezier terug op zijn tijd op de katholieke kostschool. De paters waren veel te streng en liefde was er amper.

Melkbussen

In het dorpje staat ook een zuivelfabriekje, een cooperatie, waarvan de boeren gezamenlijk gebruik maakten. De vele melkbussen in en buiten dit pand herinnerden Wim aan het feit dat in zijn geboortestreek ‘s ochtends langs alle plattelandswegen de melkbussen stonden om opgehaald te worden. In het kruidenierswinkeltje kochten Truus en Diny ‘ouderwetse’ trekdrop om te kunnen trakteren aan de kleinkinderen. Veel bewondering oogsten de mandenvlechters, een inmiddels uitgestorven ambacht.

Volledige bezetting

Nu we met 22 bewoners alweer een tijdje volledig bezet zijn, gaan we elke week met ongeveer de helft van de bewoners op pad. Dan is persoonlijk aandacht en verantwoorde begeleiding gegarandeerd. In de praktijk betekent dat, dat iedere bewoner elke veertien dagen op een bijzonder uitje kan rekenen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *