4 februari 2019geplaatst door Trudie en Ronald Zwiers

Voor veel van onze bewoners wordt het steeds lastiger om met regelmaat een tandarts of mondhygiëniste te bezoeken. Omdat het zelf verzorgen van hun gebit ook steeds moeilijker wordt en het overnemen van deze zorg vaak niet meevalt, zagen we bij sommige van hen gebits- of protheseproblemen ontstaan.

Deze zijn niet alleen heel vervelend omdat ze goed eten in de weg staan, ze zijn ook nog eens van grote invloed op iemands totale gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat een goede mondgezondheid ziekten als longontsteking helpt voorkomen en een positieve invloed heeft op hart- en vaataandoeningen, reuma en suikerziekte. Deze feiten onderstrepen hoe belangrijk het is om het gebit goed te blijven onderhouden en met regelmaat te laten controleren. Ook als een bewoner een gebitsprothese heeft, is regelmatig onderzoek van de mond en de prothese gewenst. Bijvoorbeeld omdat de prothese zijn pasvorm verloren kan hebben.

Mondzorg Plus

Na overleg met de vertegenwoordigers van onze bewoners zijn we op zoek gegaan naar een partij die specifiek ervaring heeft met mondzorg voor mensen met dementie. Dit is Mondzorg Plus geworden. Tweemaal per jaar gaan zij de controle op zich nemen en mensen waar nodig ook behandelen. Daarnaast adviseren ze onze teamleden hoe zij onze bewoners zo goed mogelijk kunnen helpen bij het verzorgen van hun gebit.

Gezellig samen in de wachtkamer

De eerste grote controle in oktober was een groot succes. De tandarts hield samen met een tandartsassistente spreekuur in onze kapsalon. In alle rust, met veel tijd en aandacht, werden de monden en gebitten van onze bewoners 1 voor 1 gecontroleerd. Het werden goede en vooral heel ontspannen bezoekjes. Op de gang was een ‘wachtkamer’ gemaakt. Er ontstonden spontaan veel gesprekjes over het tandartsbezoek vroeger. Over bang zijn voor de tandarts bijvoorbeeld, of juist helemaal niet omdat hij ook de buurman was. Er werden aan de lopende band ervaringen uitgewisseld. Erica de Lang, een van onze verzorgenden, begeleidde alles en legde alle uitkomsten en adviezen vast in de dossiers.

Een mooi compliment

Slotsom van de tandarts was dat de nog vele eigen tanden en kiezen van onze bewoners nog in prima conditie zijn. Ze bleken goed verzorgd te worden, waardoor er op dit moment niet heel veel ingrepen nodig zijn. Een opsteker voor onze zorgmedewerkers maar bovenal heel fijn voor onze bewoners.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *