1 december 2015geplaatst door Klaas Notenbomer & Els Luijten

‘Hoe ingrijpend dementie kan zijn voor mensen en hun omgeving maken we op dit moment zelf mee. In onze eigen familie. Het is zeker geen gemakkelijk proces. Maar we merken dat de manier waarop we er mee omgaan dit proces wel beter draaglijk kan maken. Zo worden we keer op keer bevestigd in onze visie dat het belangrijk is om je te blijven richten op wat iemand nog wel kan. We creëren er momenten mee waarvan iedereen heel erg kan genieten. Ook het simpele feit dat we er als familie voor elkaar zijn, is ontzettend waardevol. Voor ons reden te meer om er voor te zorgen dat daar in ons Gastenhuis straks alle ruimte voor is.’

Els is bijna 25 jaar werkzaam geweest in de chronische psychiatrie als psycholoog en gedragstherapeut. Een gebied waarin je vrijwel dagelijks bezig bent met de vraag hoe je mensen met een aandoening zoveel mogelijk autonomie kunt laten behouden of kunt teruggeven. Hierbij heeft ze ervaren dat er vaak veel mogelijk is met de juiste inzet en ondersteuning. Klaas werkte in zijn loopbaan als verpleegkundige in de psychiatrie, als psycholoog in de bedrijfsgezondheidszorg en als zelfstandig organisatieadviseur. Ook voor hem is het een uitdaging om mensen in staat te stellen zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven te blijven voeren. Ook als dat om welke reden dan ook wat minder makkelijk gaat.

Samen wonen ze al 25 jaar in Assen. Ze hebben twee kinderen. ‘Maaike is al even het huis uit en woont en studeert in Utrecht. Gijs doet binnenkort eindexamen en verheugt zich nu al op het studentenleven. Met ons vieren delen we de liefde voor de natuur en het reizen in binnen- en buitenland: we hebben al heel wat bergen bedwongen en steden bezocht. Maar we vinden het ook heerlijk om lui op de bank een film te kijken of samen te kokkerellen en een fijne avond door te brengen met goede vrienden.’ Gijs en Maaike vinden het heel stoer van hun ouders dat ze deze stap zetten. Gelukkig kennen ze Roden al goed omdat Klaas er vandaan komt en veel familie daar nog woont. Voor Gijs en Maaike betekent het dat ze in Roden ook nog een beetje “thuis” kunnen komen.

‘We willen mensen helpen om zoveel mogelijk kwaliteit van leven te behouden wanneer ze door hun ziekte kwetsbaar worden. Dat is onze belangrijkste drijfveer. We zullen daarom altijd blijven zoeken naar wat mensen nog wel kunnen. Uiteraard in goed overleg met henzelf en met de personen die het dichtst bij hen staan. Want het hebben van zeggenschap over je eigen leven, is een groot goed.’

In hun Gastenhuis willen Klaas en Els een omgeving bieden die veilig en vertrouwd is. Als het ook maar even kan willen ze aansluiten op dat wat voor hun gasten, familie en mantelzorgers belangrijk is. En dat doen ze natuurlijk niet met z’n tweeën. Om zich heen verzamelen ze een enthousiast en deskundig team van mensen. Allen met het hart op de goede plek en dezelfde visie op zorg.

‘De opening van ons Gastenhuis kan ons niet snel genoeg gaan. We kijken er naar uit om samen met onze gasten, familie en medewerkers te genieten van de dagelijkse en bijzondere dingen die het leven de moeite waard maken. Samen boontjes doppen, met de hond knuffelen, lekker eten of genieten van mooie muziek, even het dorp in voor een boodschap, een wandeling door het bos maken. Zoveel mogelijk de dingen doen die je in en rond je eigen huis nu eenmaal ook doet. En die voor jou waardevol zijn. Het Gastenhuis in Roden komt op een prachtige locatie die alles in zich heeft om dit waar te kunnen maken. We hebben echt een geweldig vooruitzicht!’

25 antwoorden
 1. Anne Margreeth
  Anne Margreeth zegt:

  Lieve Klaas en Els,

  Wat een fantastische en uitdagende ombuiging van jullie beider carrière. Daar heb ik veel bewondering voor.
  Enthousiaste verhalen heb ik al gehoord van Piet. Alles van het gastenhuis natuurlijk al uitgebreid doorgelezen.
  Heel veel succes met de tot standkoming van het gastenhuis.
  We zullen elkaar vast weer zien in Roden.

  Veel liefs,

  Anne Margreeth

 2. Femke
  Femke zegt:

  Hee lieve oom en tante,

  Wat een gave uitdaging! Ik weet zeker dat jullie het samen helemaal goed gaan doen!
  Ik kijk er naar uit om samen met alle opa’s en oma’s Dobby uit te laten 😀

  Liefs,
  Femke

 3. Anja
  Anja zegt:

  Els en Klaas,

  Ik heb er alle vertrouwen in dat jullie gastenhuis een succes zal worden! Ik ben trots op jullie.

  Tot gauw,

  Anja

 4. Harmien
  Harmien zegt:

  Klaas en Els,

  Ik vind het geweldig dat jullie dit doen. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat worden en hoop er ook dingen te leren die ik misschien op mijn eigen afdeling kan gebruiken. Heel veel succes!

  Harmien

 5. Anja
  Anja zegt:

  Lieve Klaas en Els. Ik vind dit zo leuk en twijfel er niet aan dat jullie hiermee een goed besluit hebben genomen. Het is jullie als het ware op het lijf geschreven. Hierbij bied ik mijzelf en Sarah (als therapiehond) als vrijwilliger aan. En spelletjes doen daar ben ik ook voor te porren

 6. Anja Stork
  Anja Stork zegt:

  Ha die Klaas en Els, wat ontzettend leuk om over jullie gevoel en ideeen te lezen bij jullie gastenhuis. Ik wens jullie heel veel succes, zeker ook in deze opstartfase. Wat fijn dat het nu echt gaat beginnen!

 7. Vader van Els
  Vader van Els zegt:

  Jullie moeder en ik moesten eerst wel even wennen aan het idee. Maar nu het vaste vormen aanneemt en wij de website hebben gezien, denken wij dat het een groot succes wordt. Wij hebben bewondering voor de moed die jullie tonen om opnieuw te beginnen. Veel succes !!! OPA

 8. Chris en Menno Oosterhoff
  Chris en Menno Oosterhoff zegt:

  Wat dapper: Allebei een zekere baan en toch een nieuw avontuur beginnen! Sterkte daarbij toegewenst. En onze gelukwensen voor jullie komende gasten.
  Voor onszelf ook wel een geruststelling. We hadden gehoopt Alzheimer, Parkinson (en wie hebben we nog meer?) buiten de deur te houden, reden waarom we alvast begonnen zijn vitaminepillen voor 80-plussers te slikken, maar met jullie in de buurt is onze zorg daarvoor al een beetje verminderd.

 9. Anja Andriesen
  Anja Andriesen zegt:

  Beste Klaas en Els,
  Wens jullie heel veel succes met het Gastenhuis in Roden.
  Prachtig initiatief.

  Hartelijke groeten,Anja Andriesen

 10. jacqueline veninga
  jacqueline veninga zegt:

  Lieve Klaas en Els,

  Wat een fantastische uitdaging. En wat knap dat jullie dit samen aangaan.
  ik hoorde het vanavond van papa en was razend enthousiast over jullie idee.
  Ik wil jullie dan ook heel veel plezier wensen in het realiseren van alles.

  Groetjes Jacqueline

 11. Ko en Louise
  Ko en Louise zegt:

  Beste Klaas en Els.

  Ook wij willen jullie graag succes wensen bij deze nieuwe uitdaging.Dat dit initiatief in een behoefte voorziet,leidt geen twijfel.We zullen van de verdere ontwikkelingen ongetwijfeld via jullie ouders horen.

  Met vriendelijke groeten;

  Oomkolieze.

 12. vader van Klaas
  vader van Klaas zegt:

  Beste Klaas en Els,
  de laatste jaren hebben we samen ervaren wat het is om met dementie om te gaan. Daarom kan ik zeggen dat ik heel blij ben met jullie besluit. Jullie kunnen dit, je hebt de kennis en de kunde. Het is nogal wat om je huidige bestaan te verruilen voor dit Gastenhuis. Vanuit mijn ervaring als bewoner en medebestuurder van een ouderenlocatie weet ik dat je aan een behoefte gaat voldoen. Roden wordt een zinvolle organisatie rijker!
  Alle goeds gewenst voor de komende, ongetwijfeld spannende tijd.

 13. Marja Dales
  Marja Dales zegt:

  Klaas en Els

  Wat ziet het er allemaal goed uit. Mooi dat er nu een concrete start is van jullie goed doordachte plan waar een heldere visie achter zit. Ik wens jullie heel veel plezier en succes met het ontvouwen en realiseren van het plan!

 14. Margreeth Edzes
  Margreeth Edzes zegt:

  Ha Klaas en Els,

  Per toeval stuitte ik op deze website en daarbij op jullie plannen. Wat een prachtig initiatief en wat moet het een mooie, deels lastige, maar boeiende uitdaging zijn om jullie doel te bereiken.
  Ik wens jullie veel succes en plezier en houd me graag op de hoogte van jullie bouwen aan een nieuwe toekomst voor jezelf en vooral voor anderen.

  Hartelijke groet,
  Margreeth

 15. Popko
  Popko zegt:

  Hallo Klaas en Els,

  Wat een verrassing dat ik Els tegen kwam bij de Praxis en hoorde van jullie mooie wending in jullie loopbaan en leven. Ik wens jullie veel succes. Ik hoop jullie binnenkort te spreken over ons gemeenschappelijke aandachtsgebied, ouderenzorg en dan m.n. de dementiezorg. Ik werk elke donderdag in Roden op de poli of huisbezoeken voor ouderen met psychiatrische en/of cognitieve problemen.
  Lijkt me leuk gauw eens af te spreken met elkaar.

  Hartelijke groet

  Popko

 16. Ellen Smit-van der Hoeven
  Ellen Smit-van der Hoeven zegt:

  Hallo Klaas en Els,

  Wat een mooi project dragen jullie. Warm, welkom, nabij en en herkenbaar voor bewoners.
  Inspirerend om te lezen.

  Hartelijke groet vanuit Andijk,
  Ellen Smit ( van der Hoeven)

 17. Hannie Bushoff
  Hannie Bushoff zegt:

  Dag Klaas en Els,
  Al een poosje zie ik het bord op de plek van “mijn” oude kleuterschool: hier bouwen wij aan een gastenverblijf voor mensen met dementie. Wat zou ik daar aan kunnen bijdragen, gaat dan steeds door me heen. Wie weet kan ik daar eens met jullie over in gesprek en doorpraten. Ik heb een zorgachtergrond, heb van dichtbij het dementieproces van mijn moeder
  meegemaakt (en haar huisgenoten in het verpleeghuis).
  Mijn vraag is om eens met elkaar een oriënterend gesprek aan te gaan wat we over en weer voor elkaar zouden betekenen. Net als jullie ben ik iemand met pioniersgeest. Ik wens jullie veel succes en medewerking toe in deze opstartfase.
  In afwachting van jullie reactie,
  Met vriendelijke groet,
  Hannie Bushoff
  Me

 18. Hallo klaas en els,ik heb al een aantal malen bij de bouw van het gastenhuis gekeken en ben nog steed enthousiast om deel te kunnen maken van het team gr Tineke van Zanden
  Hallo klaas en els,ik heb al een aantal malen bij de bouw van het gastenhuis gekeken en ben nog steed enthousiast om deel te kunnen maken van het team gr Tineke van Zanden zegt:

  Hallo

 19. Karin van der Veur
  Karin van der Veur zegt:

  Veel succes, Klaas en Els.
  Ik ben erg benieuwd en kom graag een keertje muziek maken met mijn trekharmonica 🙂

 20. Bea Ozor
  Bea Ozor zegt:

  Hoi Els, en natuurlijk ook Klaas,

  Wat fijn dat de opening nu zo dicht bij komt na een lang proces van verkennen, kiezen en verkrijgen. Op naar het behouden zou ik daarom zeggen. Vanaf 27 juli gaat het gebeuren. Heel veel succes. Vanuit het westen een beetje te ver om even langs te wippen voor de opening. Daarom dit berichtje.

 21. Wya Posthumus
  Wya Posthumus zegt:

  Dag Els, ik weet niet of je nog weet wie ik ben maar ik deed 13 jaar lang (vanaf 1997) de secretariële ondersteuning voor Anne van de Heide en was naaste collega van Annemarie Zijlstra (Rehab!) bij de RIBW-Drenthe, vanaf 2007 Promens Care en tegenwoordig Cosis. Sinds 2011 ben ik zelf werkzaam in de directe zorg op dagbestedingslocatie De Valkenhof in Assen. Ik ben zelf opgegroeid in Roden en ontvang “De Krant” en las over jullie mooie initiatief. Ik vond het zo leuk om je foto/naam te zien. Ik zag het gebouw al steeds mooier worden (Cosis in de oude Scheepstraschool is bijna jullie buur). Ik vermoed dat jullie echt in een gat in de markt zijn gesprongen met dit initiatief en dat jullie zoveel kunnen gaan bijdragen aan verbetering en verfijning aan de dementiezorg. Ik wens jullie heel veel succes, bevlogenheid en bovenal plezier met de bewoners. Hartelijke groet Wya Posthumus

 22. eelke wiersma
  eelke wiersma zegt:

  Proficiat en succes.
  Mooi en goed te zien dat kleinschalig wonen kan als het thuis niet meer gaat; daarbij ook zoveel mogelijk na de verhuizing – hoe noodzakelijk ook – het gewone leven van alledag voort blijven zetten.
  Ik was met vakantie en kon de opening/open dag niet bij wonen.
  In mijn Nieuwsbrief besteed ik dit jaar wat extra aandacht aan kleinschalige vormen van wonen; de Nieuwsbrief is vooral voor de Provincie Groningen maar Roden ligt op de grens 🙂

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *