8 november 2019geplaatst door Beheerder

Hoe verwelkom je een groep Chinese artsen, die je nooit eerder hebt gezien? Bewoonster Carol (op de foto in het midden, in rood) wist er wel raad mee. Geheel volgens de Chinese etiquette met een knik en buiging, én in vloeiend Engels, stelde zij gisteren de vijftienkoppige delegatie uit Beijing op hun gemak in Gastenhuis Vlijmen.

De groep artsen, geriaters en specialisten Ouderengeneeskunde bezocht ons als onderdeel van een drieweekse studie Vernieuwing in de zorg van de Avans Hogeschool in Breda. Trainer en coach Geert Bettinger, die daar lesgeeft en workshops organiseert voor onze zorgechtparen, had de delegatie uitgenodigd om een kijkje te nemen in ons Gastenhuis. Carol vertelde hen uitgebreid over haar ervaringen als bewoonster. Dat wil zeggen, mede dankzij de tolk, want slechts enkelen spraken Engels. Toen bleek dat Carol ook nog eens kon meepraten over China, waar zij vroeger tijd doorbracht, werd zij geheel opgenomen in de groep.

De Chinezen waren onder de indruk van onze kijk op dementiezorg, en hoe wij die toepassen in de praktijk. Vooral het feit dat wij deze kwaliteit zorg kunnen aanbieden voor een prijs die betaalbaar is voor mensen met een gemiddeld inkomen, vonden zij bijzonder. In China bestaan goede voorzieningen als deze eigenlijk niet, hooguit voor de allerrijksten.