‘We laten hier een familiegevoel ontstaan’

‘We laten hier een familiegevoel ontstaan’

“Geke en ik hadden al langere tijd het idee om samen een zorghotel te beginnen,” aldus Evert. “Door een reorganisatie kwam ik zonder werk te zitten en dat was het ideale moment om ons meer te verdiepen in die wensdroom. Vervolgens kwam het Gastenhuis op ons pad en werd de vraag gesteld of wij interesse hadden in Vlijmen. Daar waren we vrij snel uit: dat moeten we zeker gaan doen!” Geke, aanvullend: “We zijn inmiddels twee jaar verder en het is prachtig werk. Het eerste jaar stond natuurlijk in het teken van de opbouw; je werkt en woont in een nieuw gebouw, je stelt een team samen en je moet de bewoners goed leren kennen. Het was fantastisch, want iedereen wilde er iets moois van maken.”

Geke: “En nog steeds. Alleen werden wij in ons tweede jaar door corona gedwongen een gesloten huis in plaats van een open huis te zijn. Bovendien kregen we te maken met een coronabesmetting, de eerste en de enige tot op heden gelukkig en de betreffende bewoner is helemaal hersteld. We zaten toen in het epicentrum van de uitbraak in Brabant, dat was best spannend voor iedereen. Door corona werden we heel creatief met z’n allen. Hoe kun je de bewoners immers zo optimaal mogelijk activiteiten en bezigheden bieden? Zonder vrijwilligers, want die mochten vanwege het besmettingsgevaar niet meer binnen komen. We moesten dus een extra beroep doen op het team. We besloten om structuur te bieden en weekroosters te maken; elk dagdeel is er een activiteit. Van gym en cricket spelen tot en met samen wandelen in de tuin. rollatorrondjes rijden in de tuin. De bewoners en de familieleden vonden dat heel erg fijn.”

“Het klinkt misschien gek, maar corona heeft ook zo z’n voordelen gehad,” aldus Evert. “Je bent heel sterk op elkaar aangewezen. En dus leerden we elkaar door en door kennen en is er veel stabiliteit in het team ontstaan. We hebben onze bewoners het afgelopen jaar veel aandacht gegeven en dingen met ze gedaan waar ze oprecht blij van worden. Dat zegt ook wel iets over ons huis: persoonlijke zorg en aandacht geven zijn sleutelwoorden hier. Welke mensen hebben op welke momenten waar behoefte aan? De kleinschaligheid van een Gastenhuis maakt dat je heel persoonlijk kunt werken en de aandacht kunt geven die bewoners nodig hebben en verdienen. Zo zijn bij ons groepsactiviteiten heel voornaam. Bewoners vinden dat gezellig en genieten er enorm van. Kijk, sommigen komen vanuit eenzaamheid bij ons, met ook nog eens dementie. Wij bieden ze dan het samenzijn en dat stukje gemeenschap, dat willen wij echt goed vormgeven binnen onze muren. In een kring laat ik bewoners wel eens elkaars hand vasthouden. Zo van: voel maar eens even wie er naast je zit en met wie je het hier toch maar moet doen iedere dag.” Geke: “Wij doen ook bewust een beroep op: wat kun jij voor een ander betekenen? Dat pakken mensen, ondanks hun dementie, toch snel op en dat vinden wij nou het mooie van ons werk. We laten hier een familiegevoel ontstaan. Als dat lukt, dan heb je er ontzettend veel plezier en voldoening van.”

Deel dit interview

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze halfjaarlijkse nieuwsbrief

  Tarieven

  Wat kost wonen bij een Gastenhuis? En hoe vraag je vergoeding aan vanuit de Wet langdurige zorg?

  Lees meer

  Vacatures

  Deel jij onze visie op dementiezorg? Wij zijn doorlopend op zoek naar zorgtalent op alle niveaus.

  Bekijk onze vacatures