‘Onze bewoners zijn gewoon onze buren.’

‘Onze bewoners zijn gewoon onze buren.’

“Dit is zoals je wilt dat mensen met dementie kunnen wonen,” zegt Diane stralend. Ze woont nu een paar weken in het Gastenhuis Vleuten, samen met haar man Emiel en haar kinderen Vincent en Renske. Vanuit hun eigen woning lopen ze zo naar hun ‘buren’ toe, zoals ze de bewoners in hun Gastenhuis noemt.

“Wij hebben geen cliënten”, valt Emiel haar bij terwijl hij om zich heen kijkt naar de mensen voor wie ze zorgen. “Dat woord zal je ons niet horen gebruiken. Onze bewoners hebben allemaal last van dementie, maar ze blijven in de eerste plaats mensen. Mensen met eigen interesses, eigen levensritmes en eigen gewoontes. We helpen hen zoveel mogelijk het leven dat ze thuis leiden hier voort te zetten en bieden daarbij net zoveel zorg en begeleiding als nodig is.”

Rust en tevredenheid

Het Gastenhuis Vleuten is nog maar net open, maar er heerst al een grote rust en tevredenheid. Alleen het hondje dat met de heer en mevrouw Zuiderveld is meeverhuisd, zit af en toe nog rusteloos voor de voordeur. Emiel: “Meneer en mevrouw Zuiderveld hebben 10 maanden gescheiden van elkaar gewoond omdat zij naar een verpleeghuis moest verhuizen. Verschrikkelijk vonden ze dat. Nu wonen ze in een tweepersoons appartement, samen met hun hondje. Ze zijn allemaal weer verenigd. Geweldig toch dat dat mogelijk is?”

We werken net zo hard mee

Emiel en Diane hebben een vast team medewerkers dat bestaat uit 23 personen. “We hebben ruim 250 sollicitatiebrieven ontvangen,” zegt Diane. “En we krijgen nog steeds open sollicitaties binnen.” Het zijn vooral mondige verzorgenden en verpleegkundigen of anders opgeleiden, die hen gevonden hebben. “Die willen dat de zorg weer terug wordt gebracht naar de menselijke maat. Ze hebben behoefte aan een grotere verantwoordelijkheid, meer regie samen met de bewoner, en ze zien dat dit binnen een kleinschalig huis als het Gastenhuis goed mogelijk is. Ze denken actief mee en zitten vol met ideeën. En dat is precies wat we nodig hebben om een fijn thuis te creëren voor onze gasten.” Emiel lacht: “Diane en ik zitten niet ergens in een kantoortje beleid te maken. We moeten er niet aan denken. We roosteren onszelf regelmatig in en werken net zo hard mee. Natuurlijk zijn we eindverantwoordelijk, maar we willen vooral met elkaar samenwerken.”

Familie krijgt de huissleutel

In de visie van het Gastenhuis staat voorop dat mensen met dementie zo normaal mogelijk moeten blijven meedraaien in de maatschappij. Hun rol behouden. Of terugkrijgen als ze deze kwijt zijn geraakt. Diane kijkt naar Tineke die net op bezoek is bij haar man Gerrit. Ze staat zichtbaar op haar gemak in de keuken en schenkt koffie in. “Wat ontzettend belangrijk is, is dat iemand moeder of vader kan blijven. Maar ook oma, opa, partner of vriend. Daarom is in ons Gastenhuis iedereen op elk moment van de dag welkom. Als dochter of partner heb je geen bezoekuren en hoef je je niet te melden bij de receptie. Je krijgt een huissleutel. En mee-eten is altijd mogelijk.” Ook de buurt waarin het Gastenhuis staat, speelt hierin een grote rol. “We hebben heel fijne overburen. Jonge gezinnen die graag samen met ons een gezellig buurtje vormen. We zien nu al uit naar de kerstborrel bij een vuurtje buiten! In de toekomst willen we ook een plek zijn waar onze wijkbewoners met dementie terecht kunnen: Voor een maaltijd, informatie of dagopvang. Maar altijd kleinschalig en betrokken.”

Collega-zorgechtparen

De belangstelling voor het Gastenhuis Vleuten is groot. “We moeten nu al veel mensen teleurstellen omdat alle appartementen al direct bij opening verhuurd waren. Dat is wel schrijnend”, zegt Emiel. Daarom zijn ze blij dat de zorgformule zich nu zo snel ontwikkelt. Dit jaar komen Druten en Teteringen erbij en er zijn nog zo’n 20 locaties in ontwikkeling. Hoe het is om deel uit te maken van zo’n zorgformule? “Het is ontzettend fijn. We kunnen ons volledig focussen op het leven in ons huis en krijgen waar nodig veel steun van de organisatie. Ook het contact met collega-zorgechtparen is prettig. We volgen het opleidingstraject samen, draaien mee in elkaars huizen en leren zo veel van elkaar. Iedereen zit weer in een andere fase. Je leeft echt met elkaar mee.”


Diane sprak op 13 oktober bij RTV Utrecht over het Gastenhuis dat de dag erna geopend zou worden. Het item start op 6:25.

Deel dit interview

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze halfjaarlijkse nieuwsbrief

  Tarieven

  Wat kost wonen bij een Gastenhuis? En hoe vraag je vergoeding aan vanuit de Wet langdurige zorg?

  Lees meer

  Vacatures

  Deel jij onze visie op dementiezorg? Wij zijn doorlopend op zoek naar zorgtalent op alle niveaus.

  Bekijk onze vacatures