10 mei 2019geplaatst door Trudie en Ronald Zwiers

Op vrijdagmiddag 12 april hebben wij met een groep bewoners en familieleden de tentoonstelling De Verwondering in Het Dordrechts Museum bezocht. Het Dordrechts Museum organiseert speciale rondleidingen onder professionele begeleiding voor mensen met dementie. Dit vinden wij een prachtig initiatief. Onze bewoners en de familieleden zijn dan ook erg enthousiast. Hieronder beschrijven de familieleden van één van onze bewoners hoe zij deze leuke activiteit hebben beleefd.

Het museum om de hoek

Het Gastenhuis heeft een mooi initiatief: samen met de bewoners kunnen familieleden mee naar het museum “om de hoek”, voor een deskundige rondleiding. Wij hadden ons aangemeld en gingen met een klein groepje op stap. Naast mijn schoonmoeder waren er nog twee andere bewoners, een stagiaire en een vrijwilliger.

De rondleiding

We werden in het museum welkom geheten door twee medewerkers, die zorgden voor een kopje koffie of thee. Daarna nam één van hen ons groepje en nog enkele andere geïnteresseerden mee naar de zalen op de begane grond. Daar gaf zij ons een heldere uitleg over de schilderijen die daar hangen. Er werd niet alleen verteld over de tijd waarin ze waren gemaakt of over de toen heersende opvattingen hoe een schilderij moest worden geschilderd, maar ook over de smaak van het toenmalige publiek en over de geleidelijke veranderingen in deze kunstvorm.

Het was erg leerzaam, en omdat het op zo’n prettige manier werd verteld, was het voor iedereen ook nog eens heel plezierig om te horen. Alle bewoners werden actief bij de rondleiding betrokken. Voor één van hen leek er tijdens dit bezoek zelfs een deurtje open te gaan naar vroeger. Zij bleek namelijk heel goed op de hoogte te zijn van dit stukje kunstgeschiedenis.

Een voldaan gevoel

Na anderhalf uur wandelden we terug naar het Gastenhuis en waren wij een mooie ervaring rijker. Het was ontzettend leuk om te merken hoe mijn schoonmoeder – al was het maar heel even – met plezier kon terugzien op deze fijne middag.

Met dank aan Luc en Els van Eijk-Udo

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *