21 mei 2019geplaatst door Evert de Groot & Geke Haasjes

Er is veel bekend over de positieve invloed van kunst op mensen. En dat geldt in het bijzonder voor mensen met dementie. Voor hen wordt gevoel en emotie immers steeds belangrijker. Kunst spreekt de taal van emotie. Toen we dan ook lazen over de speciale tentoonstelling van bloemenschilderijen in Het Noord-Brabants Museum was de keus voor het uitje snel gemaakt. 

Bloemen

De expositie betrof de schilderijen van de gebroeders van Spaendonk. Deze broers uit Tilburg trokken einde 18e eeuw naar Parijs om daar roem en fortuin te verwerven met hun bloemenschilderijen. De afbeeldingen van de bloemen zijn zo precies en gedetailleerd geschilderd, dat je ze haast denkt te kunnen ruiken. Het aardige van de tentoonstelling was dat de zalen met schilderijen waren opgesierd met enorm grote vazen met echte, geurende bloemen. Het was duidelijk dat we een groot aantal van onze bewoners een groot plezier deden met het bezoek. Met name Carol, die zelf graag bloemtekeningen met grote precisie inkleurt en altijd graag naar musea ging, genoot volop.

Dieren

Nog veel bekender is het dat dieren een heel positieve invloed hebben op mensen met dementie. Het is om die reden dat wij Seb, onze huishond, hebben aangeschaft. Seb mag dan af en toe nog een flinke, plotselinge blaf laten horen….veel van de bewoners zijn gek op ‘m! Seb geniet van alle aandacht en laat zich dan ook graag aaien en vertroetelen. Maar hoe zit dat met meer exotische dieren?

Reptielenmuseum

Ze wekken in ieder geval veel bewondering. Dat merkten wij bij onze bezoek aan het reptielenmuseum in Breda. We kregen een geweldig leuke rondleiding, waarbij de gids rustig de tijd nam en veel vertelde over de verschillende dieren. Met uitzondering van de krokodillen, dat zult u begrijpen, mochten we veel dieren voeren, maar ook voelen! Hagedissen, insecten en slangen werden uit hun kooi gehaald en mochten aangeraakt of vastgehouden worden. Veel van onze bewoners bleken behoorlijk stoer en deinsden voor de exoten niet terug. Het bleek een uitje waar nog lang over werd nagepraat. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *