19 maart 2019geplaatst door Maarten Hogeweg en Marian Slingerland

In februari gaf de vrijwilligersorganisatie Grijs, Groen en Gelukkig een workshop in Gastenhuis Teteringen. Met behulp van de ‘natuurkoffer’ brachten ze de winter in onze huiskamer even helemaal tot leven. Acht van onze bewoners namen er enthousiast aan deel.

Ze prikkelden hun herinneringen door prachtige winterfoto’s te tonen. Een kachel, een kolenkit en een slee. Schaatsen, boerenkool en spruiten… Ook de (echte) turf en antraciet werden nauwkeurig bekeken en gevoeld. Al gauw werden er persoonlijke ervaringen gedeeld.

Er werd gediscussieerd over de eekhoorn, of die nu wel of geen winterslaap hield. En over het feit dat sommige vogels hier blijven en anderen in de winter wegtrekken. Ze kregen uitleg over winterrust en het aanleggen van voorraden en waren muisstil toen er een sprookje over een merel werd verteld. Een pluchen eekhoorn, egel, merel en mus (met geluid) gingen rond en bleken een groot succes.

En na de fauna was het tijd voor de flora. Elke vrijwilliger bracht diverse plantjes onder de aandacht. Ze werden bekeken met een loep, er werd aan geroken en gevoeld en natuurlijk werden de katjes geaaid. Tot slot werd er met een deel van deze materialen door iedereen (al dan niet met hulp) ook nog een natuurschilderijtje gemaakt.

Het was ontroerend en mooi om te zien hoe iedereen op zijn of haar eigen manier kon genieten. De workshop was zeer geslaagd en krijgt aanstaande vrijdag al een vervolg. Dan duiken we in de lente.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *