18 september 2017geplaatst door Ralph en Rina Kos

Omroep Gelderland werkt aan een documentaire over de Canadees John Deweyert. Als kind maakte hij de oorlog mee in hotel Dreijeroord, dat tijdens de operatie Market Garden zwaar verwoest werd. In het kader van deze documentaire werden er vorige week filmopnames gemaakt in Dreijeroord.

We ontmoetten John Deweyert en zijn familie voor het hotel. Het was 14 september. De dag dat er verschillende herdenkingen van operatie Market Garden plaatsvonden. Op het moment van onze ontmoeting vlogen er net een aantal oude oorlogsvliegtuigen over. Alsof het zo was gepland.

John Deweyert woonde als kind tijdens de tweede wereldoorlog met zijn familie in het hotel Dreijeroord. Hij maakte er de luchtlandingen in het kader van operatie Market Garden mee, en de slag om Arnhem. Hoewel het hotel na de tweede wereldoorlog behoorlijk wat veranderingen heeft ondergaan, kon John zich van veel plekken in het hotel nog details herinneren die hij op een boeiende manier wist te vertellen. Het was indrukwekkend om zijn verhaal te horen op de plek waar het ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. In ons Gastenhuis zullen we straks zeker aandacht schenken aan deze geschiedenis.

Op onze beurt kregen wij ook de kans om John en zijn familie over de toekomst van het hotel te vertellen. Dat er na de sloop een pand verrijst dat dezelfde karakteristieken heeft als in zijn kindertijd. En dat we er straks een thuis zullen bieden aan 20 mensen met dementie. Het was ontzettend fijn om te merken hoe enthousiast hij en zijn familie daarover zijn. Wie weet brengen ze ons in de toekomst nog wel een keer een bezoek. Als het nieuwe pand er staat, en er volop geleefd wordt. Ze zijn in elk geval meer dan welkom.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *