16 april 2019geplaatst door Evert de Groot & Geke Haasjes

Ook bij An op de boerderij werd vroeger kaas gemaakt. Maar, zo bekende ze, de kaas op kaasboerderij ‘De Lange Hoeve’ in Genderen, waar we donderdag 11 april op bezoek waren, smaakte veel beter dan thuis. Voor haar familie was het dan ook een bijproduct geweest. Ze stopten op enig moment zelfs helemaal met het kaas maken. Het bezoek aan de kaasboerderij maakt veel herinneringen los. Positieve, maar ook minder leuke, want het was van jongs af aan altijd hard werken geweest. En over een vervolgopleiding, wat An best had gewild, werd al helemaal niet nagedacht. Iedereen was hard nodig op het boerenbedrijf.

Kaasrobot

Het kaas maken op ‘De Lange Hoeve’ is decennialang min of meer hetzelfde gebleven. Maar sinds kort heeft ook hier de robotisering zijn intrede gedaan. Het keren van de kaas en het plastificeren gaat nu volledig automatisch. Dat riep bij An en de anderen de nodige bewondering op. Verrast waren we ook over het feit dat voor een kilo kaas wel tien liter melk nodig is. Aan het eind van de rondleiding kwamen we bij de kalfjes, die nog maar net ter wereld waren gebracht. Koeien zijn leuke en levendige dieren, maar kalfjes zijn natuurlijk super aaibaar. Het was een mooie afsluiting.

Proeven

Maar daarmee was het bezoek aan De Lange Hoeve nog niet voorbij. Er was nog koffie, thee en cake en daarna werd er kaas geproefd. Gekruide weidekaas, niet te verwarren met graskaas, komijnekaas en belegen kaas kwamen aan de beurt. Allemaal wel boerenkaas natuurlijk. Daarna werd het winkeltje bezocht en kochten we een paar lekkere kazen in voor de borrel die avond. Evert kon het niet laten er een paar flesjes lokaal gebrouwen bier aan toe te voegen. Om te serveren aan de mannen tijdens de returnwedstrijd Ajax-Juventus.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *